Tekstin on laatinut SKY-Kosmetologi ja Kosmetiikkaneuvoja Netta Saarinen

Kasvojen ihonhoitotuotteiden tehtävät

Eri tuotteilla on eri tehtävät ihonhoidossa. Ei ole samantekevää miten ja missä järjestyksessä niitä käytetään. Oikein käytettyinä niistä saa parhaimman hyödyn omalle iholleen. 

Puhdistustuotteet

Puhdistusöljy: poistaa iholta lian ja meikin hellästi mutta tehokkaasti. Puhdistusöljy ei rasita ihoa ja öljyssä olevat hoitavat ainesosat hoitavat ja rauhoittavat ihoa puhdistuksen aikana. Öljy imee itseensä likapartikkeleita ihosta. Öljy sopii ihon kaksoispuhdistuksen ensimmäiseksi tuotteeksi.

Puhdistusmaito-geeli-vaahto: poistavat iholta lian ja meikin, mutta niiden puhdistusteho yksistään ei aina riitä ihon perusteelliseen puhdistamiseen. Maito ja vaahto ovat yleensä helliä iholle ja rauhoittavat sitä puhdistuksen aikana. Geeleissä on paljon eroja, jotkut geelit (etenkin syväpuhdistavat) saattavat kuivattaa ihoa kun taas herkälle iholle suunnatut geelimäiset puhdistustuotteet ovat iholle hellempiä. Tuotteet sopivat hyvin ihon kaksoispuhdistuksen toiseksi tuotteeksi.

Silmämeikinpoistoaine: on suunniteltu erityisesti silmän alueen herkälle ja ohuelle iholle ja ne sisältävät monesti öljyä, joka liuottaa silmämeikkiä pois tehokkaasti. Monella silmämeikinpoistoaineella voi myös puhdistaa huulimeikkiä (kannattaa aina tarkistaa sopiiko tuote siihen). Silmän aluetta ei saisi koskaan hangata voimakkaasti, vaan hellästi painaen ja pyyhkien. Silmämeikki on hyvä puhdistaa kasvoilta ensimmäisenä.

Kasvovesi: on oleellinen osa ihon puhdistusta. Kasvovesi viimeistelee ihon puhdistuksen, palauttaa iholle ph-suojavaipan jonka puhdistustuote on hetkeksi vienyt pois sekä valmistelee ihon vastaanottamaan hoitotuotteet. Herkälle ja kuivalle iholle soveltuvat parhaiten alkoholittomat kasvovedet. Kasvovesi sopii myös erinomaisesti kasvojen aamuiseen puhdistukseen. 

Micellarvesi: on loistava ja kätevä tuote ihonhoidossa. Micellarvedessä on pieniä magneettihiukkasia, jotka imevät iholta lian, meikin ja pölyn. Micellarvesiä on markkinoilla lukuisia erilaisia, olisi kuitenkin hyvä valita sellainen, jossa on kosteuttavia ja rauhoittavia ainesosia. MIcellarvesi sopii myös kasvojen aamuiseen puhdistukseen ja mukaan vaikka matkalle.

Meikinpoistoliinat: ovat näppärät esim. matkustaessa tai silloin kun kasvot pitää puhdistaa nopeasti. Kosteissa liinoissa on valmiina puhdistustuotetta, joka poistaa kasvoilta lian ja meikin. Liinoja on paljon erilaisia, niistä olisi hyvä valita sellaiset, joissa on hoitavia ja rauhoittavia ainesosia mukana, kuten esim. aloe veraa tai manteliöljyä. Meikinpoistoliinoilla ei tarvitse hangata kasvoja voimakkaasti, sillä hankaava liike voi rasittaa ihoa turhaan. Liinat eivät sovellu pitkäaikaiseen ja jatkuvaan käyttöön. 

Kuorinnat

Rakeellinen kuorinta: poistaa iholta kuollutta ihosolukkoa ja kirkastaa ihoa rakeitten ja mekaanisen hankauksen vaikutuksesta. Nykyisin rakeita ei enää valmisteta muovista, vaan luonnonmukaisemmista materiaaleista kuten maitohaposta tai bambujauheesta. Rakeellinen kuorinta ei ole sopivin vaihtoehto kovin kuivalle tai herkälle iholle. Ihosta riippuen rakeellista kuorintaa voi tehdä puhtaalle iholle 1-2- kertaa kuukaudessa.  

Enstyymikuorinta: poistaa iholta kuollutta ihosolukkoa ja kirkastaa ihoa tuotteessa olevien entsyymien vaikutuksesta ja on voidemainen. Entsyymit voivat olla peräisin esim. hedelmistä kuten papaijasta. Entsyymikuorinta soveltuu kaikille ihotyypeille, etenkin herkälle iholle. Ihosta riippuen entsyymikuorintaa voi tehdä puhtaalle iholle 1-2 kertaa kuukaudessa. 

Naamiot

Kasvonaamio: on erinomainen lisä kasvojen ihonhoidossa, joka hoitaa ihoa intensiivisesti eri tarkoituksissa. Naamioiden vaikutuksen huomaa ihollaan nopeasti. Naamioita on mm. voidemaisia, vaahtomaisia, kankaisia ja kalvomaisia. Joitakin kasvonaamioita voi käyttää saunan yhteydessä tai esim. after sun-hoitona. Ihon eri tarpeisiin on olemassa lukuisia eri naamioita, mutta jokaisen iho hyötyy kosteuttavasta naamiosta. Ihosta riippuen naamiota voi käyttää puhtaalle iholle 1-2 kertaa viikossa. Naamion käyttö ei aina edellytä kuorintaa, sitä voi siis käyttää pelkästäänkin. 

Seerumit ja tehoampullit

Seerumit ja tehoampullit: ovat niitä aarteita jotka oikeasti kosteuttavat ihoa, sillä ne ovat rakenteeltaan pienimolekyylisiä nestemäisiä tuotteita joissa on runsaasti vaikuttavia aineita. Ne imeytyvät ihoon tehokkaasti ja kosteuttavat ihoa syvemmältä kuin muut tuotteet. Seerumit ja tehoampullit saavat aikaan todella hyvän muutoksen mm. ihon kosteustasapainossa. Hyvät muutokset näkyvät iholla nopeasti. Seerumia tulisi käyttää päivittäin aamuin illoin ja tehoampulleja säännöllisesti 7 päivän kuurina, esim. kerran yhdessä tai kahdessa kuukaudessa. Seerumi laitetaan puhtaalle iholle ennen kosteusvoidetta.

Ampullit ovat yksittäispakattuja tehoainetiivisteitä/väkevöityjä seoksia, joihin on tiivistetty tehokkaimmat ja rikkaimmat ainesosat joilla saavutetaan nopein ja tehokkain vaikutus. Ampullit pystyvät vastaamaan täsmällisemmin ihon eri vaatimuksiin elämäntapojen ja elämäntilanteiden muutoksien mukana. Ampulleista iho saa nopeasti apua eri tarpeisiin. Ampullin sisältö on hyvä laittaa puhtaalle iholle yöksi ennen kosteusvoidetta. Ampullin päälle ei enää tarvitse laittaa seerumia, sillä niissä on itsessään niin paljon vaikuttavia aineita, että ne riittävät mainiosti hoitamaan ihoa.

Hoitoneste, hoitotiiviste ja hoitosuihke

Hoitoneste, hoitotiiviste: ovat nestemäisiä tuotteita, joita saatetaan myös kutsua nimellä "essence". Hoitonesteet ovat rakenteeltaan samalla tavalla pienimolekyylisiä kuin seerumit ja tehoampullit, mutta ne ovat koostumukseltaan usein vielä nestemäisempiä. Hoitonesteen tai tiivisteen tarkoitus on kosteuttaa ihoa syvemmältä ja se kuuluukin laittaa iholle ennen seerumia. Hoitoneste ja seerumi yhdessä auttavat toisiaan ihon syväkosteutuksessa. Hoitoneste menee tavallaan avaamaan väylät vielä paremmin seerumille ja niiden yhteinen vaikutus on todella hyvä. Jos haluaa hieman enemmän tehokuutta ihonsa kosteutukseen, kannattaa kokeilla joskus hoitonesteen/tiivisteen + seerumin yhdistelmää, etenkin talviaikaan.

Hoitosuihke: on nimensä mukaisesti iholle suihkutettava tuote. Suihkeita on paljon erilaisia ja niitä on eri tarkoituksiin. Käytännöllisimmät suihkeet ovat kosteuttavia, ihoa virkistäviä ja kirkastavia. Suihkeita voi laittaa puhtaalle iholle seerumin alle hoitonesteen tapaan tai sitten meikin päälle kesken päivän. Mikäli suihketta haluaa laittaa meikin päälle, kannattaa ensin imeä ylimääräinen tali iholta pois esim. puuterilapulla, sitten lisäät hieman puuteria ja lopuksi suihkuttaa ihoa virkistävää suihketta. Kosteuttava hoitosuihke voi olla kätevä talvisin, kun sisätilojen lämmitys ja ulkona paukkuva pakkanen kuivattavat ihoa. 

Kasvoöljy

Kasvoöljy: on nimensä mukaisesti ihoa hoitava öljy. Nykyisin kasvoöljyjä on saatavilla lukuisia erilaisia ja monen eri ihon tarpeisiin. Kasvoille laitettava hoitoöljy on erinomainen lisä ihonhoitoon varsinkin kylminä ja tuulisina vuodenaikoina, kun kasvojen iho joutuu kovalle koetukselle. Öljyistä kannattaa valita sellainen, joka kosteuttaa ja ravitsee ihoa ja jossa olisi vitamiinipitoisia ainesosia mukana. Öljy on hyvä laittaa kasvoille seerumin jälkeen, jolloin seerumi pääsee kosteuttamaan ihon syvemmältä ja öljy pääsee lukitsemaan kosteuden ihon pintaan ja hoitaa ihon pintakuivuutta hyvin. Öljyä voi käyttää esim. 2-3- kertaa viikossa ihon tarpeesta riippuen tai kuurimaisesti. Joskus öljyä voi myös käyttää naamion tapaan: sen voi antaa vaikuttaa iholla 15-30 min ja sitten pehmeällä vanulapulla pyyhkii ylimääräisen tuotteen pois.  

Kosteusvoide ja silmänympärysvoide

Kosteusvoide: tehtävänä on lukita kosteus ihon pintaan, jolloin se ei pääse heti haihtumaan pois. Pelkkä kosteusvoide ei kuitenkaan riitä ihon tehokkaaseen kosteutukseen, siihen vaaditaan vähintään seerumi. Kosteusvoide yhdessä seerumin tai tehoampullin kanssa on loistava tehopari hoitamaan ihoa tuloksellisesti. Ravitsevimmat ja kosteuttavimmat voiteet on hyvä laittaa yöksi ja kevyemmät päiväksi.

Silmänympärysvoide: on välttämätön tuote ihonhoidossa, joka on kehitetty erityisesti silmänympärysalueen herkälle ja ohuelle iholle. Voiteita on markkinoilla lukuisia erilaisia, tärkein ominaisuus silmänympärysvoiteessa on kosteuttavuus. Jokaisen silmänympärysiho kaipaa kosteutusta, sillä se vaikuttaa ihon tasapainoiseen toimintaan, ehkäisee ennenaikaista ikääntymistä ja ylläpitää raikasta ja virkeää ilmettä. Silmänympärysvoidetta on hyvä käyttää aamuin illoin. Mikäli iholla esiintyy tummuutta ja yleisilme on väsynyt, voi kokeilla kofeiinia sisältäviä silämnympärysvoiteita. Kofeiini vilkastuttaa ihoalueen aineenvaihduntaa ja toimintaa. Silmänympärysvoidetta tulee laittaa silmän alapuolella olevalle ihoalueelle ja hieman kulmaluun alle. Mikäli luomi kuivuu esim. talviaikaan, voi ohutta silmänympärystuotetta laittaa kevyesti luomen päälle. 

Vesi ja saippua

Vedellä ja saippualla kannattaa pestä ainoastaan kädet useita kertoja päivässä. Käsien ihon puhdistamisessa vesi ja saippua ovat voittamaton pari ja käsien ihosta tulee varmasti turvallisen puhtaat. Kasvojen ihon hoidossa tämä parivaljakko ei ole hyvä yhdistelmä.

Vesi: on Suomessa todennäköisesti maailman parhainta, puhtainta ja turvallisinta. Vesi on valitettavasti myös todella kuivattavaa iholle. Kannattaa aina muistaa, että pelkkä vesi ei itsessään pese tai puhdista ihoa. Vesi ei liuota riittävästi likaa, bakteereita tai meikkiä pois iholta. Pitkäaikaisella käytöllä pelkällä vedellä pesu kuivattaa ihoa hyvin paljon ja tekee ihosta alttiimman ympäristön saasteiden hyökkäyksille. Oikea puhdistustuote yhdistettynä veden kanssa puhdistaa ihon hellästi ja perusteellisesti.

Saippua: Mikään saippuamainen pesutuote ei ole hyväksi kasvojen iholle johtuen sen kuivattavista ominaisuuksista. 

Säilyvyys

Tuotteet eivät säily ikuisesti. Kaikissa kosmetiikkatuotteissa on tuotteen kyljessä tai pohjassa monesti tiimalasin kuva ja numeroita tai avatun kannen kuva ja numeroita, kuten esim. 6m. Tämä tarkoittaa, että tuotteen avaamisen jälkeen se säilyy kuusi kuukautta käyttökelpoisena. Tuotteiden säilyvyys vaihtelee 6 kuukaudesta 36 kuukauteen. Esimerkiksi tehoampullien kohdalla avattu ampulli on käytettävä heti, koska ne ovat yksittäispakattuja ja on tarkoitettu käytettäväksi iholle heti. Kaikesta kosmetiikasta on parhain hyöty, kun päiväykset ovat voimassa ja tuote on kunnossa.