Tekstin on laatinut SKY-Kosmetologi ja Kosmetiikkaneuvoja Netta Saarinen

Erilaiset ihotyypit

 • Tunnetko ihosi vai oletteko vieraita toisillenne?

  Iho on kehomme suurin elin ja se on jokaisella ihmisellä täysin ainutlaatuinen. Iho tarvitsee yksilöllisesti räätälöityä hoitoa ja huolenpitoa. Ihosolumme uusiutuvat keskimäärin kuukauden välein.

  Jotta voisit hoitaa ihoasi sille sopivalla tavalla, edellyttää se ihotyyppisi ja sen tarpeiden tunnistamista. Ihotyyppi voi vaihdella elämän eri vaiheissa iästä ja ulkoisista tekijöistä johtuen. Johtoajatuksena voidaan pitää, että jokaisen iho tarvitsee kosteutusta ja suojaa.

  Ihonhoidossa kyse on enemmän hyvinvoinnin lisäämisestä ja tukemisesta kuin ulkoisesta kauneudesta. 

Sopeutuvainen iho

 • Sopeutuvainen iho: normaali ja tasapainoinen

  Tasapainoinen ja terve iho näyttää hyvältä, on sävyltään tasainen ja heleä, rakenteeltaan pehmeä sekä joustava. Nimensä mukaisesti iho sopeutuu muuttuviin olosuhteisiin, kuten eri elämäntilanteisiin, lämpötilojen ja säätilojen vaihteluihin eikä hermostu tuotteiden vaihtamisesta.

  Sopeutuvaiselle iholle kehittyy harvoin näppylöitä muutosten seurauksena, sillä huokoset ovat hienorakenteiset.

  Tämän ihotyypin hoidossa on tärkeää ylläpitää kosteustasapainoa, ehkäistä ennenaikaista ikääntymistä sekä suojata ympäristön saasteilta. 

Hormoneihin reagoiva iho

 • Hormoneihin reagoiva iho: rasvainen ja sekaiho

  Kehon hormonitoiminta näkyy herkästi tässä ihotyypissä. Iholla esiintyy näppylöitä, aknea, märkä- ja mustapäitä ja talineritys on lisääntynyt. Huokoset ovat laajentuneita joko koko kasvojen alueella tai T-alueella (leuka, posket, otsa). Iho voi olla rakenteeltaan ja sävyltään epätasainen.

  Sekaihossa ihohuokoset tukkeutuvat helposti mutta samaan aikaan ihossa voi olla paikallisia, normaaleja ja kuivia kohtia.

  Tämän ihotyypin hoidossa on tärkeää tarjota iholle kosteutusta, rauhoitusta ja suojaa.

Stressiherkkä iho

 • Stressiherkkä iho: herkkä ja ärtyvä iho

  Iho reagoi herkästi muuttuviin olosuhteisiin, kuten eri elämäntilanteisiin, lämpötilojen ja säätilojen vaihteluihin, kosmetiikkatuotteiden vaihtamiseen, stressiin, univajeeseen ja puutteelliseen ruokavalioon. Perimällä on myös suuri rooli.

  Iholla saattaa esiintyä punoitusta, kutinaa ja kirvelyä sekä hilseilyä. Iholle voi muodostua couperosaa, ruusufinni, karheita ja kuivia alueita sekä atooppista ekseemaa (ihottumaa). Myös todettu atopia on tyypillistä stressiherkälle iholle. Iho voi olla eloton, harmaansävyinen, kuiva ja väsynyt. Huokoset ovat useimmiten hienorakenteiset.

  Tämä ihotyyppi tarvitsee runsaasti kosteutusta, korjausta, vahvistusta ja rauhoitusta.

Kuiva iho

 • Ihon pulmana on kosteuden tai talin puutos, joka aiheuttaa ihon ohuelle pinnalle kireyden tunnetta, herkkyyttä, hilseilyä ja jopa couperosaa. Epäpuhtauksia iholle ei juurikaan ilmesty ja huokoset ovat todella pienet, lähes huomaamattomat.

  Iho reagoi herkästi vedelle, säätilojen ja lämpötilojen vaihteluille sekä ympäristön saasteille.

  Tämä ihotyyppi hyötyy runsaasta kosteutuksesta, suojaamisesta sekä vahvistamisesta. 

Ikäiho

 • Ikäiho: ennenaikaisesti ikääntyvä ja kypsä iho

  Ikääntyessä iho ohenee ja sen kosteustasapaino muuttuu. Syntyy juonteita, ryppyjä ja värimuutoksia (pigmenttimuutokset). Juonteet ja rypyt syntyvät monesti ihoon kohdistuneista stressijohdannaisista tulehdusreaktioista.

  Aiheuttajia ovat mm. stressi, auringonpalvonta, lämpötilavaihtelut, alkoholi, tupakointi sekä meikkaaminen liian raskailla tuotteilla. Iho ei ikääntyessään uusiudu kovin nopeasti luonnostaan.

  Ihon ikääntymiseen vaikuttavat elämäntavat, perimä ja ympäristö. Hormonitoiminnan muuttuessa iho rasittuu entisestään ja tuolloin tarvitaan Anti-age tuotteita. Lisäksi tarvitaan tuotteita, jotka elvyttävät ihoa ja kiihdyttävät ihon nuorentumista, kohottavien ja tasoittavien ainesosien ansiosta.

  Tämä ihotyyppi tarvitsee kosteutusta, kiinteytystä, kohotusta ja elinvoimaa.

Miesten iho

Miehet - teitä ei ole unohdettu!

Myös miesten iho tarvitsee säännöllistä hoitoa. Tärkeää miesten ihonhoidossa on tarjota iholle kosteutta ja tasapainoa sekä suojaa.

Iho rasittuu parranajosta, stressistä ja ympäristön saasteista. Iho tarvitsee myös suojaa ikääntymistä vastaan.

Oleellista on käyttää tuotteita, joiden vaikuttavat aineet aktivoivat ja tehostavat ihon omia, luonnollisia toimintoja, näin ollen tukien ihon kosteutusta ja tasapainotusta.