Tekstin on laatinut SKY-Kosmetologi ja Kosmetiikkaneuvoja Netta Saarinen

Kasvojen ihokarvat

Ihokarvoituksen tehtävä on suojata ihoa ympäristöltä sekä aistia lämpötilojen vaihteluita. Moni kuitenkin haluaa karvoista eroon keinolla millä hyvänsä.

Joillain naisilla karvankasvu kiihtyy iän lisääntyessä kun naishormoni estrogeenin määrä vähentyy ja mieshormoni testosteronin määrä lisääntyy. Myös geenit vaikuttavat karvankasvuun. Karvanpoistoon on olemassa lukuisia keinoja ja palveluja.

Kasvojen alueella karvoja on yleensä eniten leuassa, poskissa, kulmien alueella ja huulten yläpuolella. Kasvojen alueen karvoitus on monesti tummaa, joten se saattaa häiritä siinä määrin, että siitä haluaa eroon.

Kaikenlaisia vempaimia, välineitä ja kemikaaleja on tarjolla kasvojen karvanpoistoon kotioloissa. Yksi toimivimmista kotikonsteista vielä tänäkin päivänä on sheivaus, eli karvanajelu. Sheivaus on lopulta hellä tapa iholle karvan poistamiseen. Tärkeintä sheivauksessa on, että laitteen pää on terävä, se ei saa olla ruostunut ja että iholle levittää aina ensin sheivaukseen tarkoitettua geeliä tai vaahtoa. Vinkkinä kerrottakoon, että miehille tarkoitetut parranajovaahdot toimivat erinomaisesti myös naisten ihokarvojen poistamisessa. Iho tulisi aina pestä ja etenkin kosteuttaa sheivauksen jälkeen ja suoraa auringonvaloa tulisi välttää ainakin kyseisen päivän ajan. Markkinoille on myös tullut käteviä sähkökäyttöisiä laitteita, joiden käyttö ei ärsytä välttämättä ihoa ja poistaa karvan tehokkaasti.

Kulmakarvojen kohdalla perinteinen pinseteillä tapahtuva nyppiminen on hyvä keino ylimääräisten karvojen poistoon. Pinseteissä on se etu, että niillä ei kovin helposti tule otettua kerralla liikaa karvaa. Jos nyppiminen tuntuu todella inhottavalta, ihoa voi yrittää turruttaa jääpalalla ennen ja jälkeen nyppimisen.

Jos haluaa ihokarvat pois perusteellisemmin ja hieman pidempiaikaisesti kuin sheivauksessa, kannattaa mennä ammattilaisen luo sokeroitavaksi. Kipuherkille ihmisille sokerointi ei ole välttämättä toimivin vaihtoehto. Sokerimassa (hunajan näköistä) levitetään iholle, jolloin se tarttuu kiinni karvaan ja sen jälkeen se repäistään nopeasti pois. Ammattitaitoisen henkilön käsittelyssä sokerointi on toimiva ja luonnollinen vaihtoehto karvanpoistoon.

Valoimpulssihoidolla tai laserhoidolla saadaan tehokkaampi käsittely karvojen pidempiaikaiseen poistoon. On kuitenkin mahdollista, että karvat voivat näistäkin hoidoista huolimatta kasvaa takaisin. Karvankasvu on todella yksilöllistä ja siihen vaikuttaa niin monta tekijää. Kyseisiä hoitoja tekevät asiansa osaavat alan ammattilaiset.