Tekstin on laatinut SKY-Kosmetologi ja Kosmetiikkaneuvoja Netta Saarinen

Kasvojen kosteutus

Iho on elimistömme suurin elin ja se ansaitsee sille kuuluvan hyvän hoidon. Iho nauttii puhtaudesta ja kosteudesta. Ihon huolellinen kosteuttaminen päivittäin auttaa sitä ylläpitämään omia luonnollisia toimintoja sekä parantamaan vastustuskykyä. Huolellinen ihon kosteuttaminen auttaa ihoa jaksamaan paremmin.

Kosteuttavat tuotteet

Seerumi ja tehoampulli

Seerumit ja tehoampullit ovat niitä aarteita jotka oikeasti kosteuttavat ihoa, sillä ne ovat rakenteeltaan pienimolekyylisiä nestemäisiä tuotteita joissa on runsaasti vaikuttavia aineita. Ne imeytyvät ihoon tehokkaasti ja kosteuttavat ihoa syvemmältä kuin muut tuotteet. Seerumit ja tehoampullit saavat aikaan todella hyvän muutoksen ihon kosteustasapainossa. Hyvät muutokset näkyvät iholla nopeasti. Seerumia tulisi käyttää päivittäin aamuin illoin ja tehoampulleja säännöllisesti seitsemän päivän kuurina, esim. kerran yhdessä tai kahdessa kuukaudessa. Seerumi laitetaan puhtaalle iholle ennen kosteusvoidetta.

Kosteusvoide

Kosteusvoiteen tehtävänä on lukita kosteus ihon pintaan, jolloin se ei pääse heti haihtumaan pois. Pelkkä kosteusvoide ei kuitenkaan riitä ihon tehokkaaseen kosteutukseen, siihen vaaditaan vähintään seerumi. Kosteusvoide yhdessä seerumin tai tehoampullin kanssa on loistava tehopari hoitamaan ihoa tuloksellisesti. Ravitsevimmat ja kosteuttavimmat voiteet on hyvä laittaa yöksi ja kevyemmät päiväksi. Lämpimänä vuodenaikana kevyempi kosteusvoide yön ajaksi on hyvä vaihtoehto, sillä iho saa ympäristöstä kosteutta päivän aikana. Iholle ei välttämättä tarvitse kosteusvoidetta päiväksi, seerumi riittää oikein hyvin. Kylmänä vuodenaikana ravitsevampi ja hoitavampi kosteusvoide on ehdoton valinta yöksi. Päivisin voi käyttää kevyempää voidetta seerumin kanssa.  

Hoitoneste ja hoitotiiviste

Hoitoneste ja hoitotiiviste ovat nestemäisiä tuotteita, joita saatetaan myös kutsua nimellä "essence". Hoitonesteet ovat rakenteeltaan samalla tavalla pienimolekyylisiä kuin seerumit ja tehoampullit, mutta ne ovat koostumukseltaan usein vielä nestemäisempiä. Hoitonesteen tai tiivisteen tarkoitus on kosteuttaa ihoa syvemmältä ja se kuuluukin laittaa iholle ennen seerumia. Hoitoneste ja seerumi yhdessä auttavat toisiaan ihon syväkosteutuksessa. Hoitoneste menee tavallaan avaamaan väylät vielä paremmin seerumille ja niiden yhteinen vaikutus on todella hyvä. Jos haluaa hieman enemmän tehokuutta ihonsa kosteutukseen, kannattaa kokeilla joskus hoitonesteen/tiivisteen + seerumin yhdistelmää, etenkin talviaikaan.

Hoitosuihke

Hoitosuihke on nimensä mukaisesti iholle suihkutettava tuote. Suihkeita on paljon erilaisia ja niitä on eri tarkoituksiin. Käytännöllisimmät suihkeet ovat kosteuttavia, ihoa virkistäviä ja kirkastavia. Suihkeita voi laittaa puhtaalle iholle seerumin alle hoitonesteen tapaan tai sitten meikin päälle kesken päivän. Mikäli suihketta haluaa laittaa meikin päälle, kannattaa ensin imeä ylimääräinen tali iholta pois esim. puuterilapulla, sitten lisäät hieman puuteria ja lopuksi suihkuttaa ihoa virkistävää suihketta. Kosteuttava hoitosuihke voi olla kätevä talvisin, kun sisätilojen lämmitys ja ulkona paukkuva pakkanen kuivattavat ihoa.

Kasvoöljy

Kasvoöljy on nimensä mukaisesti ihoa hoitava öljy. Nykyisin kasvoöljyjä on saatavilla lukuisia erilaisia ja monen eri ihon tarpeisiin. Kasvoille laitettava hoitoöljy on erinomainen lisä ihonhoitoon varsinkin kylminä ja tuulisina vuodenaikoina, kun kasvojen iho joutuu kovalle koetukselle. Öljyistä kannattaa valita sellainen, joka kosteuttaa ja ravitsee ihoa ja jossa olisi vitamiinipitoisia ainesosia mukana. Öljy on hyvä laittaa kasvoille seerumin jälkeen, jolloin seerumi pääsee kosteuttamaan ihon syvemmältä ja öljy pääsee lukitsemaan kosteuden ihon pintaan ja hoitaa ihon pintakuivuutta hyvin. Öljyä voi käyttää esim. 2-3- kertaa viikossa ihon tarpeesta riippuen tai kuurimaisesti. Joskus öljyä voi myös käyttää naamion tapaan: sen voi antaa vaikuttaa iholla 15-30 min ja sitten pehmeällä vanulapulla pyyhkii ylimääräisen tuotteen pois.  

Kasvonaamio

Kasvonaamio on erinomainen lisä kasvojen ihonhoidossa, joka hoitaa ihoa intensiivisesti eri tarkoituksissa. Naamioiden vaikutukset huomaa iholla nopeasti. Naamioita on mm. voidemaisia, vaahtomaisia, kankaisia ja kalvomaisia. Joitakin kasvonaamioita voi käyttää saunan yhteydessä tai esim. after sun-hoitona. Ihon eri tarpeisiin on olemassa lukuisia eri naamioita, mutta jokaisen iho hyötyy kosteuttavasta naamiosta. Ihosta riippuen naamiota voi käyttää puhtaalle iholle 1-2 kertaa viikossa. Naamion käyttö ei aina edellytä kuorintaa, sitä voi siis käyttää pelkästäänkin.

Kosteutus aamuisin

Kaikki ihoa kosteuttavat tuotteet tulee laittaa aina puhtaalle iholle. Aamulla puhdistuksen jälkeen iholle voi laittaa seerumin ja kosteusvoiteen/päivävoiteen sekä silmänympärysvoiteen. Mikäli kasvoille laittaa meikkiä, olisi hyvä jos kosteustuotteet ehtisivät imeytyä kasvoilla ainakin 10 minuuttia ennen meikkituotteiden lisäämistä. Joskus kasvoille voi riittää pelkkä seerumi ja silmänympärysvoide päivän ajaksi, varsinkin silloin jos iho rasvoittuu ja kiiltelee runsaasti päivän mittaan. Iho tarvitsee suojaa päivän aikana mm. ilmansaasteita vastaan, joten ihon kosteutuksesta on syytä pitää huolta. Etenkin kesällä kasvoille tulisi lisätä aurinkosuojatuote esim. seerumin jälkeen.  

Kosteutus iltaisin

Iho ja koko keho uudistuu ja huoltaa itseään yön aikana. Iholle on tärkeää antaa tarpeeksi rakennusmateriaaleja uudistusta varten. Kun iho on valmisteltu huolellisesti yötä varten laadukkailla tuotteilla, tarvitsee vain nukkua makoisasti ja antaa ihon ja tuotteiden tehdä rauhassa uudistustyö. 

Illalla puhdistuksen jälkeen iholle tulisi vähintään laittaa seerumi/tehoampulli, yövoide sekä silmänympärysvoide. Riippuu kuitenkin vuodenajasta, mitä iho kulloinkin kaipaa. Lämpimänä vuodenaikana yöksi voi riittää kun laittaa nuo kolme vakiotuotetta tai jos hikoilee yöllä runsaasti, riittää kun laittaa seerumin/tehoampullin ja silmänympärysvoiteen. Kylmänä vuodenaikana yöksi on hyvä laittaa enemmän tehoja kosteutukseen. Seerumin/tehoampullin, yövoiteen ja silmänympärysvoiteen lisäksi iholle voi vaihtelevasti laittaa hoitonestettä, hoitoöljyä, hoitosuihketta tai yöksi jätettävän kasvonaamion.