Tekstin on laatinut SKY-Kosmetologi ja Kosmetiikkaneuvoja Netta Saarinen

Kasvojen puhdistus

Iho on elimistömme suurin elin ja se ansaitsee sille kuuluvan hyvän hoidon. Iho nauttii puhtaudesta. Ihon huolellinen puhdistaminen päivittäin auttaa sitä ylläpitämään omia luonnollisia toimintoja sekä vastaanottamaan sitä hoitavat tuotteet. Huolellinen ihon puhdistaminen auttaa ihoa jaksamaan paremmin. 

Puhdistavat tuotteet

Puhdistusöljy

Puhdistusöljy: poistaa iholta lian ja meikin hellästi mutta tehokkaasti. Puhdistusöljy ei rasita ihoa ja öljyssä olevat hoitavat ainesosat hoitavat ja rauhoittavat ihoa puhdistuksen aikana. Öljy imee itseensä likapartikkeleita ihosta. Öljy sopii ihon kaksoispuhdistuksen ensimmäiseksi tuotteeksi tai ainoaksi puhdistustuotteeksi, jos iho on erityisen herkkä.

Puhdistusmaito-geeli-vaahto

Puhdistusmaito-geeli-vaahto: poistavat iholta lian ja meikin, mutta niiden puhdistusteho yksistään ei aina riitä ihon perusteelliseen puhdistamiseen. Maito ja vaahto ovat yleensä helliä iholle ja rauhoittavat sitä puhdistuksen aikana. Geeleissä on paljon eroja, jotkut geelit (etenkin syväpuhdistavat) saattavat kuivattaa ihoa kun taas herkälle iholle suunnatut geelimäiset puhdistustuotteet ovat iholle hellempiä. Tuotteet sopivat hyvin ihon kaksoispuhdistuksen toiseksi tuotteeksi.

Silmämeikinpoistoaine

Silmämeikinpoistoaine: on suunniteltu erityisesti silmän alueen herkälle ja ohuelle iholle ja ne sisältävät monesti öljyä, joka liuottaa silmämeikkiä pois tehokkaasti. Monella silmämeikinpoistoaineella voi myös puhdistaa huulimeikkiä (kannattaa aina tarkistaa sopiiko tuote siihen). Silmän aluetta ei saisi koskaan hangata voimakkaasti, vaan hellästi painaen ja pyyhkien. Silmämeikki on hyvä puhdistaa kasvoilta ensimmäisenä.

Kasvovesi ja micellarvesi

Kasvovesi: on oleellinen osa ihon puhdistusta. Kasvovesi viimeistelee ihon puhdistuksen, palauttaa iholle ph-suojavaipan jonka puhdistustuote on hetkeksi vienyt pois sekä valmistelee ihon vastaanottamaan hoitotuotteet. Herkälle ja kuivalle iholle soveltuvat parhaiten alkoholittomat kasvovedet. Kasvovesi sopii myös erinomaisesti kasvojen aamuiseen puhdistukseen.

Micellarvesi: on loistava ja kätevä tuote ihonhoidossa. Micellarvedessä on pieniä magneettihiukkasia, jotka imevät iholta lian, meikin ja pölyn. Micellarvesiä on markkinoilla lukuisia erilaisia, olisi kuitenkin hyvä valita sellainen, jossa on kosteuttavia ja rauhoittavia ainesosia. MIcellarvesi sopii myös kasvojen aamuiseen puhdistukseen ja mukaan vaikka matkalle.

Puhdistuskintaat

Pehmeät mikrokuituiset pesukintaat ovat oivallinen valinta kasvojenpuhdistukseen, sillä ne ovat kestävät ja pestävät. Kintaiden avulla ihonpuhdistusesta tulee perusteellisempaa. Kostea mikrokuitukangas poistaa puhdistustuotteen ja lian sekä meikin tehokkaasti, mutta hellästi. Ihohuokoset puhdistuvat paremmin ja hoitotuotteet pääsevät imeytymään ihoon kunnolla. Ihosta tulee raikkaan puhdas ja kirkas. Kintaita käytettäessä niillä ei tarvitse pyyhkiä voimalla kasvojen ihoa, hellät otteet riittävät.

Puhdistus aamuisin

Silmät voi huuhtaista vedellä ja kasvot pyyhkiä vanulappuun kastetulla alkoholittomalla kasvovedellä tai Micellar-puhdistusvedellä. Mikäli iho rasvoittuu todella paljon yön aikana ja kuona-aineita kertyy paljon, voi ihon puhdistaa ensin Micellar-vedellä ja sen jälkeen vielä kasvovedellä. Puhdistuksen jälkeen voi laittaa silmänympärysvoide ja kasvoseerumi tai seerumi+kosteusvoide. Kosteutustuotteiden on hyvä antaa imeytyä iholla vähintään 10 min ennen meikkituotteiden lisäämistä.

Mikäli joku ei mistään syystä halua muuta kuin vesipesuun aamuisin, niin siinä tapauksessa suositellaan, että puhdistaa kasvot puhdistusöljyllä ja poistaa öljyn hellästi pehmeällä ja puhtaalla kasvoliinalla/kintaalla, joka on kasteltu lämpimällä vedellä. Kasvoja ei tarvitse puhdistaa aamulla yhtä tehokkaasti kuin illalla, sillä yön aikana kasvojen iholle on kertynyt lähinnä rasvaa, kuona-aineita ja bakteereja, mutta ei varsinaisesti likaa tai ilmansaasteita. Puhdistus saa olla lempeämpää aamuisin - liian tehokas puhdistaminen aamuin illoin voi aktivoida ihoa puolustautumaan ja synnyttämään epäpuhtauksia puolustusreaktiona.

Puhdistus iltaisin

Kaksoispuhdistuksen avulla iho puhdistuu kunnolla ja se valmistellaan vastaanottamaan hoitotuotteet. Iho on kuitenkin erittäin tärkeää saada täysin puhtaaksi päivän päätteeksi, sillä ihon pinnalle jäävät meikkijäämät, tali ja ilmansaasteet yms. ovat otollista kasvualustaa bakteereille. Monesti yksi tuote ei puhdista tarpeeksi tehokkaasti ja iholle voi jäädä esim. ilmansaasteita, jotka alkavat tukkia ihohuokosia ja saavat aikaan ihon ennenaikaista vanhenemista. Eli kaksoispuhdistus tehdään nimensä mukaisesti kahdella eri puhdistustuotteella. 

Aluksi puhdistetaan puhdistusöljyllä. Meikit, ilmansaasteet, lika ja pöly lähtevät tehokkaasti pois öljyn avulla ja samalla öljy jo hoitaa ihoa. Öljy kannattaa poistaa hellästi pehmeällä ja puhtaalla kasvoliinalla/kintaalla, joka on kasteltu lämpimällä vedellä. Lämpimällä ja pehmeällä materiaalilla öljyn pois pyyhkiminen auttaa ihohuokosia puhdistumaan paremmin. 

Seuraavaksi iho vielä puhdistetaan puhdistusmaidolla/vaahdolla/geelillä, joiden jälkeen on vielä alkoholittoman kasvoveden vuoro. Kasvovesi viimeistelee ihonpuhdistuksen ja palauttaa iholle sitä suojaavan ph-suojan sekä auttaa hoitotuotteita imeytymään paremmin. Tämä kaksoispuhdistus toimii oikeasti! Iholle jää autuaan puhdas ja raikas tunne ja se on valmis ottamaan vastaan hoitavat tuotteet. Lopuksi kasvoille laitetaan hoitoseerumi, yövoide/yönaamio sekä silmänympärysvoide. 

Mikäli kasvojen iho on erityisen herkkä, voi niiden puhdistukseen käyttää pelkästään puhdistusöljyä ja alkoholitonta kasvovettä. 

Vesi vanhin voitehista?

Miksi kasvoja ei voisi pestä ja puhdistaa pelkällä vedellä? Siitä yksinkertaisesta syystä, että pelkkä vesi ei puhdista iholta mitään. Olemme onnekkaassa asemassa Suomessa, sillä vesijohtovetemme on varmasti maailman parhainta ja puhtainta, mutta samalla se kuivattaa todella paljon. Veden mahti ei riitä puhdistamaan kasvoilta perusteellisesti sen pinnalle ja huokosiin päivän aikana kertyneitä likamääriä. Vesi ei liuota riittävästi likaa, bakteereita tai meikkiä pois iholta. Pitkäaikaisella käytöllä pelkällä vedellä pesu kuivattaa ihoa hyvin paljon ja tekee ihosta alttiimman ympäristön saasteiden hyökkäyksille. Oikea puhdistustuote yhdistettynä veden kanssa puhdistaa ihon hellästi ja perusteellisesti.

Miksi kasvoja ei voisi pestä vedellä ja saippualla? Mikään saippuamainen pesutuote ei ole hyväksi kasvojen iholle johtuen sen kuivattavista ominaisuuksista. Saippua ja vesi yhdessä kuivattavat ihoa kaksinkertaisesti ja lopulta ihon vastustuskyky alenee.