Tekstin on laatinut SKY-Kosmetologi ja Kosmetiikkaneuvoja Netta Saarinen

Kasvojen rauhoitus

Iho on elimistömme suurin elin ja se ansaitsee sille kuuluvan hyvän hoidon. Iho nauttii puhtaudesta ja kosteudesta. Ihon huolellinen kosteuttaminen päivittäin auttaa sitä ylläpitämään omia luonnollisia toimintoja sekä parantamaan vastustuskykyä. Huolellinen ihon kosteuttaminen auttaa ihoa jaksamaan paremmin sekä rauhoittaa sitä.

Ihon ärtyneisyys

Joskus iho saattaa olla ärtynyt, punoittava, herkästi reagoiva tai jopa hieman tulehtunut. Ihon ärtyneisyyteen voi olla lukuisia eri syitä, kuten esim. runsas auringolle altistuminen, perimä, atooppinen iho, ihottuma, vaihtelevat lämpötilat ja sääolosuhteet, mausteinen tai tulinen ruoka, alkoholi, kuumat juomat, stressi tai väärät ihonhoitotuotteet. Ärtyneisyys voi ilmetä ihottumana, kutinana, kirvelynä, kuumotuksena, poltteluna tai runsaana hilseilynä.  

Rauhoittava hoito ja kosteutus

Kasvojen ihoa voi rauhoittaa monella eri tavalla. Tärkeintä on tarjota sille runsaasti kosteutusta, sillä iho voi ärtyä nopeasti kuivuudesta. Hyvänä ensiapuna ihon rauhoittamiseen toimivat esim. aloe veraa sisältävät tehoampullit, joiden sisältämä pienimolekyylinen väkevöity seos imeytyy ihoon nopeasti syväkosteuttaen ja rauhoittaen sitä nopeasti. Rauhoittavat ja kosteuttavat naamiot toimivat myös erittäin hyvin sekä kosteuttavat seerumit ja voiteet. Mikäli iho on ärtynyt, sitä ei saa kuoria vaan se täytyy saada ensin tasapainoon. Korkeintaan erittäin hellä entsyymikuorinta voi toimia, mutta sitäkin tulee käyttää harkiten. 

Oikeanlaiset kasvojen hoitotuotteet ovat avainasemassa ihon rauhoittamisessa. Puhdistustuotteeksi paras olisi öljymäinen putsari ja alkoholiton kasvovesi. Kaikki tuotteet, jotka rauhoittavat ja kosteuttavat ihoa ovat toimivia. Seerumeiden ja voiteiden on hyvä olla sopivia herkälle iholle, jolloin niissä on valmiina rauhoittavia ja kosteuttavia ainesosia. Ylipäätään kaikki tuotteet, jotka on tarkoitettu herkälle tai erittäin herkälle iholle, ovat toimiva valinta.

Jokaisen iho tarvitsee välillä rauhoitusta, etenkin talvella pakkasen vaikutuksen jälkeen ja kesäisin runsaan aurinkoannoksen jälkeen. Kosteutus on tärkein avainsana. Iho kuivuu yllättävänkin nopeasti ja täytyy aina huomioida se, että muut kehomme osat voimme suojata vaatteilla, mutta kasvot ovat aina alttiina kaikelle.

Ihoa voi myös yrittää viilentää, mikäli sitä kirvelee tai kuumottaa. Viilennyksessä voi käyttää kankaan sisään laitettuja jääpaloja, kylmällä vedellä kasteltua pehmeää pyyhettä tai jääkaapissa viilennettyjä kurkun viipaleita. Kylmä rauhoittaa yleensä aika nopeasti. Iho kuitenkin tarvitsee reilusti kosteutta ja suojaa, sillä ärtyneisyys voi pahentua jos sille ei tee mitään.

Ihon suojaus

Omiin ihonhoitorutiineihin kannattaa sisällyttää päivittäin huolellinen ja hellä puhdistus sekä seerumin ja voiteen käyttö. Viikottain olisi suositeltavaa käyttää kosteuttavaa ja suojaavaa kasvonaamiota. Seitsemän päivän tehoampullikuuri pelastaa ihon nopeasti ja tehokkaasti. Iho on syytä suojata auringolta ja ympäristön saasteilta. 

Paras keino yrittää suojata kasvojen ihoa ulkoisen ympäristön saasteilta ja sään vaikutuksilta tehokkaan kosteutuksen lisäksi on kevyt meikkipohja. Kun kasvoilla on meikkituotetta, se toimii suojamuurina, sillä esim. useimmat ilmansaasteet ja bakteerit eivät pääse tunkeutumaan ihon pinnalle, kun meikkisuoja estää sen. Kevyt meikkivoide tai meikkivoidepuuteri riittävät aivan hyvin kasvojen suojaksi.