Tekstin on laatinut SKY-Kosmetologi ja Kosmetiikkaneuvoja Netta Saarinen

Käsien hoito

Kädet ja kynnet kertovat kantajastaan. Aina ei tule edes ajateltua miten kovalle koetukselle käsiemme iho päivittäin joutuu. Käsillä tehdään lukematon määrä asioita päivän aikana ja niitä pestään useita kertoja päivässä. Toisinaan käsiä joutuu myös desinfioimaan ahkerasti. Kädet ansaitsevat päivittäin hellää hoivaa, sillä hyvin hoidetuilla käsillä on paljon miellyttävämpi tehdä asioita kuin kuivilla ja halkeilevilla käsillä. 

Puhdistus

Vedellä ja nestemäisellä saippualla on hyvä pestä kädet useita kertoja päivässä. Nestemäinen saippua on hygieenisempi vaihtoehto kuin palasaippua. Käsien ihon puhdistamisessa vesi ja saippua ovat voittamaton pari ja käsien ihosta tulee varmasti puhtaat. Ei ole samantekevää millä tavalla kädet pestään. Oikeassa järjestyksessä suoritettu pesu takaa turvallisesti puhtaat kädet. Aluksi kädet kastellaan ja niihin otetaan saippuaa. Saippuaa hierotaan käsiin noin 20 sekunnin ajan, jonka jälkeen kädet huuhdellaan ja kuivataan. Kotona käsille on oltava erilliset pyyhkeet, jotka tulee vaihtaa usein (2-3 kertaa viikossa) ja pestä 60 asteessa.  

Kosteutus ja kuorinta

Tärkeintä käsien hoidossa on runsaiden pesujen rinnalla päivittäinen rasvaus esim. ennen nukkumaanmenoa. Mikä haluaa, että käsivoide imeytyy kunnolla käsien ihoon eikä lakanoihin, kannattaa hankkia valkoiset puvillahansikkaat esim. apteekista. Hansikkaat auttavat voidetta imeytymään ihoon, eikä tarvitse huolehtia että käsirasva imeytyy lakanoihin tai että rasvaista kättä painaa kasvojensa ihoon, jolloin huokoset tukkiutuvat suotta. 

Käsivoiteita on saatavilla lukuisia erilaisia, mutta tärkeintä olisi että ne kosteuttavat ja ravitsevat ihoa. On hyvä myös kiinnittää huomiota siihen, millaisella saippualla pesee kädet. Nestemäinen saippua on hygieenisempi vaihtoehto kuin palasaippuat ja nykyään on saatavilla myös nestesaippuoita, joissa on ihoa hoitavia ainesosia, kuten esim. hunajaa tai manteliöljyä. Myös joihinkin käsien desinfiontiaineisiin on lisätty hoitavia ainesosia kuten aloe veraa.

Käsien ihoa voi kuoria säännöllisesti, esim. kerran viikossa. Kuorinnassa voi käyttää rakeellista kuorintaa, jota on helppo laittaa vaikka suihkun yhteydessä. Kuorinnan jälkeen käsiä olisi hyvä hemmotella voidemaisella pikanaamiolla. Naamioksi sopii mainiosti kosteuttava käsivoide.

Kynnet

Kynnet tarvitsevat myös oman huomionsa käsien hoidossa. Kynsien lyhentäminen ja viilaaminen ovat perusasioita, jotka tulisi hoitaa säännöllisesti. Lasiviila on paras vaihtoehto kynnen viilaamiseen, sillä se ei liuskoita kynttä ja on hellä kynnen rakenteelle. Kynnen pintaa voi välillä kiillottaa siihen tarkoitukseen valmistetulla pehmeämmällä viilalla. Ylimääräistä kynsi-ihoa voi työntää helläväraisesti kynnen pinnalta esim. appelsiinipuutikulla ja pehmentävällä öljyllä. 

Kynsilakka on mukava piriste kynnessä ja se myös suojaa kynnen pintaa. Mikäli ei ole innostunut värilakoista, niin väritön lakka on hyvä vaihtoehto jos haluaa joskus suojata kynttään. Esim. talviaikaan kun iho ja kynnet voivat kuivua, väritön lakkakerros kynnen päällä on hyvä lisä kynnen suojaamiseen. Kynsilakanpoistoaineeksi on hyvä valita sellainen, jossa olisi mukana hoitavia ainesosia ja jossa olisi esim. öljyä mukana.

Myös kynsi ja kynsinauhat kaipaavat omaa hoivaansa. Erilaiset kynsi- ja kynsinauhaöljyt ovat oivallisia tätä tarkoitusta varten. Niitä on helppo laittaa vaikka yöksi tai kesken päivän.

Manikyyri kotona

Tarvikkeet: rakeellinen kuorintatuote, 2 kpl litran pakastepusseja, käsivoide, kynsinauhaöljy, kynsisakset, lasiviila, appelsiinipuutikku tai vastaava, pyyhe, kynsilakka (halutessa). 

Pese kädet hyvin ja levitä niihin kuorintatuote. Hiero kuorintaa käsissä ja hiero tuotetta myös kynsiin ja kynsinauhoihin. Kuivaa kädet hyvin. Lyhennä kynnet ja viilaa ne. Halutessasi työnnä appelsiinipuutikulla ylimääräinen kynsi-iho hellästi pois. Jos kynsinauha on tiukasti kiinni kynnen pinnassa, laita siihen hieman kynsinauhaöljyä ja kokeile työntää sen avulla. 

Seuraavaksi laita kynsiin halutessasi kynsilakkaa. Kun lakka on kuivunut rauhassa, hiero käsiisi reilusti kosteuttavaa käsivoidetta ja laita kädet pakastepusseihin noin 10-15 minuutin ajaksi. Pussi muodostaa "umpion", jossa voide pääsee imeytymään ihoon tehokkaasti. Seuraavaksi ota pussit pois ja hiero iholle ylimääräinen voide tai taputtele pyyhkeeseen. 

Lisää sitten kynsinauhaöljyä ja vielä hieman käsivoidetta ja ihastele hoidettuja ja kosteutettuja käsiäsi. Käsien iho kiittää! Tämä kotihoito olisi hyvä tehdä kerran kuukaudessa. 

Käsien iholle voi myös toisinaan laittaa rauhoittavaa ja kosteuttavaa kasvonaamiota! Naamion voi pestä vedellä pois ja käsivoiteen voi lisätä heti.