Tekstin on laatinut SKY-Kosmetologi ja Kosmetiikkaneuvoja Netta Saarinen

Vartalon hoito

Silkkisen pehmeä, tasasävyinen ja hyvinvoiva vartalon iho tuottaa mielihyvää kantajalleen. Vartalon ihonhoito on yhtä tärkeää kuin kasvojen, käsien ja jalkojen. Hyvinvoiva iho tukee koko kehon terveyttä. 

Puhdistus

Vartalon iho nauttii puhtaudesta ja kosteudesta. Ihon säännöllinen hoito auttaa sitä jaksamaan paremmin ja säilyttämään luonnolliset toimintonsa tasapainoisina. Päivittäinen pesu on oleellista vartalon ihon hoidossa. Riippuu toki paljon elämänrytmistä ja sisällöstä, kuinka runsaasti hikoilee tai on eri ympäristöissä. Enemmistö peseytyy päivittäin suihkussa ja osa käy myös saunassa. Saunoessa olisi hyvä muistaa, että lämmin ja kostea löyly on iholle parempi vaihtoehto kuin kuuma ja kuiva. Iho puhdistuu paremmin ja ihohuokoset avautuvat ja valmistautuvat vastaanottamaan puhdistuksen ja kosteutuksen. 

Sillä on väliä, millaisella pesutuotteella peseytyy suihkussa. Saippuat ja voimakkaat pesugeelit voivat kuivattaa ihoa yllättävänkin nopeasti, etenkin jos iholle ei tarjoa kosteutusta heti peseytymisen jälkeen.  Jos on vannoutunut saippuan käyttäjä, kannatta valita tuote, joka sisältää runsaasti hoitavia ainesosia, kuten öljyjä. Pesutuotteet, joissa on hoitavia ainesosia, kuten esim. öljyä, mantelia, hunajaa, aloe veraa, laventelia yms. pesevät ihon veden kanssa hellästi mutta tehokkaasti. 

Etenkin kylminä vuodenaikoina pesuöljyt/suihkuöljyt ovat paras valinta iholle, ne hoitavat ja kosteuttavat ihoa jo pesun aikana. Jos vartalon ihon on erityisen herkkä, kannattaa valita pesutuotteita joiden ph-arvo on sama kuin iholla, eli ph-5. Intiimialueet ovat erityisen herkät, joten niiden pesussa on hyvä käyttää pelkästään vettä tai sitten erityisesti niiden alueiden omaa pesutuotetta, joiden ph-arvo on oikea. 

Mikäli haluaa käyttää pesusientä tms. peseytymisessä, kannattaa valita mahdollisimman pehmeä tuote. Karheat ja ihoa raapivat pesusienet eivät ole hyvä valinta. Ihoa ei ole tarkoitus pestä kovalla voimalla, liian voimakkailla tuotteilla tai ihoa raapivilla välineillä. Pehmeällä mikrokuitukintaalla voi myös pestä koko vartalon. Sen käyttö on helppoa, koska sen voi sujauttaa käteen eikä sen pehmeä pinta rasita ihoa.

Olemme onnekkaassa asemassa Suomessa, sillä vesijohtovetemme on varmasti maailman parhainta ja puhtainta, mutta samalla se kuivattaa todella paljon. Veden mahti ei riitä puhdistamaan vartalon iholta perusteellisesti sen pinnalle päivän aikana kertyneitä likamääriä. Vesi ei liuota riittävästi likaa tai bakteereita pois iholta. Pitkäaikaisella käytöllä pelkällä vedellä pesu kuivattaa ihoa hyvin paljon ja tekee ihosta alttiimman ympäristön saasteiden hyökkäyksille. Oikea puhdistustuote yhdistettynä veden kanssa puhdistaa ihon hellästi ja perusteellisesti.

Kuivaharjaus ja kuorinta

Vartalon kuivaharjaus on loistava keino oman ihonsa hyvinvoinnin ylläpitämiseen. On olemassa paljon erilaisia kuivaharjoja ja kuivaharjauskintaita. Harjaus tehdään aina kuivalle iholle pyörivin liikkein alhaalta ylöspäin. Kuivaharjaus aktivoi ihon omaa aineenvaihduntaa, vilkastuttaa verenkiertoa, irrottaa kuollutta ihosolukkoa sekä antaa kyytiä selluliitille. Ihon sävy kirkastuu silmissä, kun kuivaharjaus aktivoi sitä uudella energialla. Kuivaharjauksen jälkeen iho tulee pestä ja kosteuttaa hyvin. Kuivaharjausta ei saa tehdä tulehtuneelle, rikkoutuneelle tai ärtyneelle iholle.

Vartalon ihoa kannattaa kuoria säännöllisesti, esim. kerran kuukaudessa suihkun yhteydessä. Kuorinnassa voi käyttää rakeellista kuorintaa. Kuorinta poistaa kuollutta ihosolukkoa, pehmentää ihoa ja auttaa hoitotuotetta imeytymään paremmin. Itse kuorintatuotteessa on jo ihoa hoitavia ainesosia. Joskus voi riittää, että kuorii tietyt karheat kohdat vartalosta, kuten polvet ja kyynärpäät. Jos mahdollista, niin kuorinta olisi hyvä ajoittaa saunomisen jälkeen, koska iho on silloin kostea ja vastaanottavainen. Kuorinnan jälkeen iho tulee pestä ja kosteuttaa hyvin. Kuorintaa ei saa tehdä tulehtuneelle, rikkoutuneelle tai ärtyneelle iholle.

Kosmeettinen selluliitti

Hormonaaliset muutokset kehossa vaikuttavat eniten kosmeettisen selluliitin muodostumiseen. Hormonaaliset muutokset vaikuttavat kehon rasvakudoksen aineenvaihduntaan sekä soluväliaineen toimintaan. Selluliitin esiintymistä iholla kutsutaan usein appelsiini-ihoksi. Sitä voi esiintyä reisissä, käsivarsissa, vyötäröllä ja pakaroissa. Geeneillä, joillain lääkeaineilla ja sairauksilla, stressillä sekä veren- ja nestekierron häiriöillä sekä ravinnon laadulla ja määrällä on suuri vaikutus selluliitin muodostumisessa. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 203-204).

Kotona selluliittia voi hoitaa kiinnittämällä huomion tasapainoisiin elämäntapoihin. On hyvä huolehtia, että ruokavaliossa on paljon kasviksia, hyviä rasvoja sekä täysjyvätuotteita. Vettä olisi hyvä nauttia vähintään kaksi litraa päivässä. Sokerin ja huonon rasvan, hiilihapollisten juomien sekä tupakoinnin vähentäminen tai lopettaminen voi auttaa kehon yleistilan kohenemisessa. Kevyttä liikuntaa olisi hyvä harrastaa ainakin kolmena kertana viikossa. Kehon säännöllinen kuivaharjaus, kuorinta ja kiinteyttävien naamioiden sekä voiteiden käyttö tukee kokonaisprosessia. On kuitenkin hyvä muistaa, että selluliitti ei ole vakava asia ja kuuluu osana elämää.    

Kosteutus

Vartalovoiteita on saatavilla lukuisia erilaisia, mutta tärkeintä olisi että ne kosteuttavat ja ravitsevat ihoa. Vartalolle on hyvä käyttää juuri vartalon iholle tarkoitettuja voiteita, sillä iho on siinä erilaista kuin esim. jaloissa ja kasvoissa. Vartalo tarvitsee hoitavaa kosteutusta päivittäin. Erilaisia kuivaöljyjä, vartaloöljyjä ja suihkutettavia voiteita on olemassa markkinoilla runsaasti. Osa voiteista on kevyempiä rakenteeltaan ja osa on paksumpia. 

Kevyemmät voiteet sopivat hyvin lämpimiin vuodenaikoihin ja paksummat voiteet taas kylmiin vuodenaikoihin. Vartalovoide kannattaa levittää iholle kevyin, rauhallisin ja hierovin liikkein. Moni vartalovoide tuoksuu huumaavan hyvältä ja tarjoaa hemmottelua myös hajuaistille. Hyvin hoidettu ja kosteutettu iho on kiittää kantajaansa. 

Joihinkin vartalovoiteisiin on lisätty ihoa kiinteyttäviä tai anti-age aineosia. Monet kiinteyttävät voiteet soveltuvat enemmän kuurimaiseen kuin jatkuvaan käyttöön. Vinkkinä kerrottakoon, että iho olisi hyvä kuoria ennen tällaisten tuotteiden käyttöä, jotta vaikuttavat aineet pääsisivät mahdollisimman tehokkaasti imeytymään.

Ihokarvat

Ihokarvoituksen tehtävä on suojata ihoa ympäristöstä tulevilta hyökkäyksiltä. Moni kuitenkin haluaa karvoista eroon keinolla millä hyvänsä. Joillain naisilla karvankasvu kiihtyy iän lisääntyessä kun naishormoni estrogeenin määrä vähentyy ja mieshormoni testosteronin määrä lisääntyy. Myös geenit vaikuttavat karvankasvuun. Karvanpoistoon on olemassa lukuisia keinoja ja palveluja. 

Toimivin kotikonsti vielä tänäkin päivänä on sheivaus, eli karvanajelu. Sheivaus on lopulta hellä tapa iholle karvan poistamiseen. Tärkeintä sheivauksessa on, että laitteen pää on terävä, se ei saa olla ruostunut ja että iholle levittää aina ensin sheivaukseen tarkoitettua geeliä tai vaahtoa. Vinkkinä kerrottakoon, että miehille tarkoitetut parranajovaahdot toimivat erinomaisesti myös naisten ihokarvojen poistamisessa. Iho tulisi aina pestä ja etenkin kosteuttaa sheivauksen jälkeen ja suoraa auringonvaloa tulisi välttää ainakin kyseisen päivän ajan. 

Jos haluaa ihokarvat pois perusteellisemmin ja hieman pidempiaikaisesti kuin sheivauksessa, kannattaa mennä ammattilaisen luo sokeroitavaksi. Kipuherkille ihmisille sokerointi ei ole välttämättä toimivin vaihtoehto. Sokerimassa (hunajan näköistä) levitetään iholle, jolloin se tarttuu kiinni karvaan ja sen jälkeen se repäistään nopeasti pois. Ammattitaitoisen henkilön käsittelyssä sokerointi on toimiva ja luonnollinen vaihtoehto karvanpoistoon. 

Valoimpulssihoidolla tai laserhoidolla saadaan tehokkaampi käsittely karvojen pidempiaikaiseen poistoon. On kuitenkin mahdollista, että karvat voivat näistäkin hoidoista huolimatta kasvaa takaisin. Karvankasvu on todella yksilöllistä ja siihen vaikuttaa niin monta tekijää. Kyseisiä hoitoja tekevät asiansa osaavat alan ammattilaiset.  

Lähteet: Halsas-Lehto, A.-L., Härkönen, A. & Raivio, T. 2015. Ihonhoito kauneudenhoitoalalla. Helsinki: Sanoma Pro Oy.