Ihosi tahtoo, että olet sille hellä

21.12.2020

Ihonhoidosta ja etenkin kasvojen ihonhoidosta on tullut megatrendi, joka jatkaa kehittymistään koko ajan. Nykymaailma on täynnä erilaisia ihonhoito-ohjeita, tuotteita, hoitoloita sekä mainontaa. Tietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan ennen. Mitä tietoa sitten voi uskoa, jotta osaa hoitaa ihoaan oikein? Jatka tämän blogitekstin lukemista, niin saat asian selville.

Aina tulee muistaa, että iho on kehomme suurin elin. Iho suojaa kehomme sisäosia ulkomaailmaa vastaan. Iho ei ole vain ulkoista, passiivista pintaa vaan se on toiminnassa koko ajan. Iholla on omat toimintonsa, joita ylläpitääkseen se tarvitsee pitkäkestoista ja hellää hoivaa. Valitettavasti yksi muoti-ilmiö ihonhoidossa ovat nopeat ja tehokkaat hoitomenetelmät sekä tuotteet, joilla haetaan pikaisia ja huomattavia tuloksia. Varmasti osa näistä hoidoista sekä tuotteista toimii, mutta jos asiaa ajatellaan ihan perinteisellä maalaisjärjellä, niin mikään yksittäinen ja tehokas hoito/tuote ei palvele ihoa kovin pitkään. Ihosolumme uusiutuvat noin kuukauden välein ja tämä tulee aina ottaa huomioon sitä hoitaessa.

On hyvä olla tarkkana, kenen antamia ihonhoito-ohjeita ottaa käyttöön. Suositut persoonat mediassa sekä sosiaalisessa mediassa ovat eturintamassa jakamassa ohjeita sekä mainostamassa sponsoroituja tuotteita. Tärkeä vinkkini on, että kaikki ihonhoitoon liittyvät ohjeet ja neuvot tulee ottaa vastaan alan ammattilaiselta, joka on kouluttautunut ja vastuullinen asiantuntija ja tietää mistä puhuu. Ihon ja kehon toiminnot tulee tuntea ja tietää hyvin ennen kuin voi alkaa jaella yleisiä neuvoja suurelle yleisölle. Varmista siis, että käännyt aina alan asiantuntijan puoleen! 

Moni haluaa, että ihonhoidon vaikutukset näkyisivät heti eikä huomenna. Maltti on valttia tässäkin asiassa. Jos ottaa esimerkiksi käyttöön uuden ihonhoitotuotteen, iholla voi kulua useampia viikkoja totutellessaan siihen. Muutokset tapahtuvat hitaasti, joten iholle tulee antaa aikaa. Jos joku ei tunnu iholla hyvältä ja toistuvasti pistelee, kutittaa tai kirvelee ikävästi, silloin se ei ole omalle iholle sopiva.  

Liian usein toistuva ihon kuorinta ei ole hyväksi. Iho ei saa tarpeeksi aikaa toipua ja uusiutua, kun siltä kuoritaan taas suojakerros pois. Kuorintatuotteita valitessa kannattaa myös säilyttää maltti: tuotteen ei aina tarvitse olla rakeellinen vaan se voi olla myös entsymaattinen.

Ihon kuntoon vaikuttaa kaikki asiat elämässä, joten pelkkä ihon ulkoinen hoitaminen ei riitä. Tasapainoinen keho ja mieli auttavat myös ihon tasapainoon. Monipuolinen ja kasvispainotteinen ravinto, veden juominen, liikunta, ulkoilman hapen saanti, riittävät yöunet ja stressin määrä vaikuttavat osaltaan yllättävän paljon ihoon. Vaikka ihoaan hoitaisi oikeilla tuotteilla ja sopivilla rutiineilla, elämässä oleva stressi tai kiire voivat silti vaikuttaa ihon kuntoon. 

Iho nauttii puhtaudesta ja kosteudesta sekä säännöllisistä rutiineista. Ihoa ei tule hoitaa liian aktiivisesti (esim. usein toistuvilla kuorinnoilla), sillä silloin saatetaan häiritä sen luonnollista toimintaa ja rytmiä. Perusohjeena kaikille toimii se, että iho tulee puhdistaa ja kosteuttaa päivittäin sekä aurinkosuojaa tulee käyttää tiettyinä vuodenaikoina. Moni ajattelee, että ihoa ei tarvitse puhdistaa jos ei meikkaa tai hikoa. Tämä myytti ei pidä paikkaansa. Iholle kertyy päivän mittaan talia, hikeä, likaa, pölyä sekä ympäristön saasteita. Ne olisi hyvä saada yöksi pois, jolloin ihosolut uusiutuvat seuraavaa päivää varten. 

Jokaiselle iholle löytyy sopivat hoitotuotteet, myös kaikkein herkimmälle iholle. Mitä nuorempana aloittaa ihonhoidon, sitä suuremman palveluksen sille tekee kun vuosia alkaa karttua mittariin. 

Kun ihminen ikääntyy, keho alkaa menettää kosteutta sekä kollageenia ja elastiinia. Tästä seurauksena iho alkaa kuivua, ohentua, rypistyä ja altistua enemmän ympäristön haittavaikutuksille. Jos ihoa on saanut säännöllistä ja hellää hoivaa, se selviytyy paremmin ikääntymisen tuomista haasteista. Ihon ja kehon ikääntymistä on turha murehtia tai pelätä, sillä se kuuluu osana elämänkulkuun. Tärkeintä on, että iholle tarjoaa silloin vielä kosteuttavampia ja ravitsevampia tuotteita. 

Mitä hellemmin ja pitkäkestoisemmin ihoa hoitaa, sitä parempi. Tuotteissa kannattaa panostaa hyvään puhdistukseen ja kosteutukseen. Kasvoja ajatellen puhdistusöljy on oivallinen valinta ihon tehokkaaseen mutta hellään puhdistukseen. Ihon kosteutusta varten on hyvä hankkia seerumi ja voide. Pelkkä voide ei ikävä kyllä aina riitä ihon kosteustasapainosta huolehtimiseen, sillä se ei pääse imeytymään ihoon kovin syvälle vaan jää pintaan. Seerumi puolestaan imeytyy ihoon syvemmälle kosteuttaen sitä tehokkaammin. Voide ja seerumi yhdessä luovat toimivan parin kosteutustyöhön.

Mistä sitten saa apua ja ohjausta ihonhoitoon liittyviin kysymyksiin? Kosmetologit auttavat juurikin näissä asioissa. Ihotautilääkärin puoleen tulee kääntyä viimeistään silloin, kun iholla on selkeä ongelma tai se reagoi voimakkaasti. 

Ihon kunto ei ole vain kosmeettinen asia vaan se tutkitusti voi vaikuttaa itsetuntoon ja minäkuvan kehittymiseen. Hyvinvoivaa ihoa kantaa ylpeydellä tietäen, että on itse tehnyt työtä sen eteen.

Hoida siis ihoasi rakkaudella, hellyydellä ja kärsivällisyydellä, niin se jaksaa palvella sinua tällä yhteisellä matkalla.

Alla olevista linkeistä pääsee katselemaan verkkokaupan valikoimassa olevaa Henkilökohtaista kasvojen ihonhoidon neuvontapalvelua sekä maksuttomia ja kattavia ohjeita ihon hoitamiseen.

https://www.lymisan.fi/p/henkilokohtainen-kasvojen-ihonhoidon-neuvontapalvelu-videolinkkina-20min/

https://www.lymisan.fi/kuinka-hoitaa-ihoa/


-Netta Saarinen-