Jalat kuntoon kesäksi! Näin teet itsellesi ihanan pedikyyrin kotona

26.05.2021

Sandaalikausi lähestyy meitä nopealla vauhdilla ja jalat voivat olla talven jäljiltä hurjassa kunnossa. Tässä blogissa kerrotaan, kuinka voit tehdä kotona itsellesi jalkoja hoitavan pedikyyrin. Mikäli jaloissasi on paljon kovettumia, halkeamia tai muuta ammattilaisen hoitoa vaativia ongelmia, kannattaa kääntyä koulutetun jalkahoitajan tai kosmetologin puoleen. Joka tapauksessa, sandaalit voi jo ottaa esille kaapin kätköistä kesää varten! 

Tarvikkeet: kylpyvati, merisuolaa tai kylpysuolaa, pyyhe, raspi tai hohkakivi, kynsileikkurit ja kynsiviila, kynsilakka haluttaessa sekä jalkavoide. Jos haluat lisää tehoja tähän kotipedikyyriin, niin lisää tarvikkeisiin vielä rakeellinen kuorintatuote.

Laita tunnelma kohdalleen: istu mukavasti, ota kupillinen lämmintä teetä tai kahvia ja laita taustalle ihanan tunnelmallista musiikkia ja sytytä kynttilä.

1. Kylvetä jakoja lämpimässä merisuolavedessä 5-10 min, jonka jälkeen niitä voi kevyesti raspata jalkaraspilla tai hohkakivellä. Raspi kannattaa kastella vedellä, sillä kuiva raspi voi rasittaa ihoa liikaa. Raspauksessa täytyy säilyttää maltti, sillä liian voimakkaasti tehty raspaus saa ihon puolustautumaan ja seurauksena voi olla enemmän kovettumia. 

2. Tee halutessasi jaloille kuorinta tässä välissä. Kuorintatuotteessa voi olla isompia rakeita, sillä jalkojen iho on paksumpaa. 

3. Kylvetyksen, raspauksen ja kuorinnan jälkeen jalat voi kuivata hyvin ja sen jälkeen on hyvä lyhentää kynnet, kun ne ovat hieman pehmenneet kylvyssä.

4. Viilaus olisi hyvä sisällyttää kotonakin tehtävään pedikyyriin, sillä se tasoittaa kynnen reunan. Mikäli on taipumusta sisään kasvavaan kynteen tai kynsipiikkiin, niin silloin viilaus pelastaa. Varpaankynsi tulee aina viilata suoraan. Jos viilaaminen ei onnistu itse, siihen voi pyytää kaverin apua. Teräsviila on paras valinta varpaankynsille.

5. Seuraavaksi voi halutessaan laittaa piristävää lakkaa kynsiin. Etenkin kesällä pirtsakka kynsilakka on paikallaan, kun varpaat pilkistävät sandaaleista.

6. Lopuksi jalkoihin voi laittaa kosteuttavan ja hoitavan voiteen. Sukat auttavat voidetta imeytymään ihoon ja estävät tahraamasta lattioita tai lakanoita. 

Tämä kotihoito olisi hyvä tehdä kerran kuukaudessa. Jalkojen iho kiittää!

Jalkojen päivittäisessä hoidossa tärkeimpiä asioita ovat pesu, rasvaus ja sopivien jalkineiden käyttö. Pesun jälkeen jalat ja erityisesti varpaanvälit olisi hyvä kuivata erilliseen pyyhkeeseen. Pyyhkeet tulee vaihtaa riittävän usein, kuten esimerkiksi kerran viikossa ja ne tulee pestä 60 asteessa. Jalkojen rasvaus on paras tehdä illalla ennen levolle vetäytymistä ja vaikka iltasuihkun jälkeen. Jaloille kannattaa laittaa erityisesti niille tarkoitettuja voiteita, sillä niiden koostumuksessa on huomioitu nimenomaan jalkojen iho. Rasvauksen jälkeen jalkaan laitettavat sukat auttavat voidetta imeytymään ihoon ja liikkuminen on turvallisempaa. 

Jalkineiden tulisi olla hyvät, tukevat ja sopivat. Eri jalkineet eri tarkoituksiin on hyvä periaate. Jalkoja voi treenauttaa kesäisin kävelemällä paljain jaloin turvallisella pihamaalla tai rannalla. Jalkapohjan kotihieronta onnistuu tennispallon avulla. Pallo kannattaa laittaa sukan sisään, niin se ei karkaa. Jalkaa liikutetaan pallon päällä ja painoa voi laskea sen verran kun sopivalta tuntuu.

Jaloilla on suuri vastuu ja rooli koko kehomme hyvinvoinnissa. Jalat rasittuvat päivittäin ja vaativat myös päivittäistä hoivaa ja huolenpitoa. Jalkojen terveys vaikuttaa koko kehon terveyteen ja monia jalkaongelmia voi ehkäistä hyvällä kotihoidolla.

Nautinnollisia hetkiä jalkahoidon parissa!

-Netta Saarinen-