Kuinka suojata kasvojen iho ulkoillessa?

22.03.2021

Kasvojen iho on aina alttiina kaikille ulkoilman rasituksille. Tästä syystä iho tulisi suojata mahdollisimman hyvin. Tehokas ihon suojaaminen ehkäisee ihon ennenaikaista vanhenemista ja kuivumista. Lisäksi se auttaa ihoa selviytymään vaativista olosuhteista sekä auringon haittavaikutuksilta.

Tässä blogissa kerrotaan oleellisimmat keinot ihon suojaamiseen ulkoillessa.

Ulkoilu ja ulkona liikkuminen ovat mahtavia asioita ja niistä hyötyy koko keho ja mieli. Aivot sekä iho ilahtuvat saamastaan hapesta ja ulkoilu virkistää kokonaisvaltaisesti sekä antaa uutta energiaa. Voimme suojata kaikki muut kehon osat asiaankuuluvalla tavalla eri vuodenaikojen mukaan, mutta kasvot ovat aina alttiina sääolosuhteille ja ympäristön vaikutuksille. 

Aurinko, pakkanen, voimakas tuuli ja viima sekä moni muu sääilmiö rasittavat kasvojen ihoa todella voimakkaasti. Lisäksi ympäristön saasteet, kuten esim. tiepöly ja pakokaasupäästöt kulkeutuvat suojaamattoman ihon pintaan helposti. Ihon ennenaikaista vanhenemista on helppo ennaltaehkäistä ja se on yksi huolellisen ihonhoidon osa-alue. 

Aina aluksi kasvot tulee puhdistaa huolellisesti, sillä kaikki hoitotuotteet levitetään puhtaalle iholle. Puhdistuksen jälkeen kasvoille on hyvä laittaa kosteuttava seerumi sekä silmänympärysvoide. Seuraavaksi lisätään kosteusvoide, jossa on aurinkosuojakerroin mukana tai vaihtoehtoisesti kasvoille voi laittaa erillisen aurinkosuojatuotteen ja kosteusvoiteen. Kasvojen iholle suojakertoimen on hyvä olla +30 tai +50, koska kasvojen iho on paljon alttiimpi auringon haitallisille vaikutuksille kuin muut kehon osat. On huolehdittava, että aurinkosuojatuotteessa on sekä UVA (aging) että UVB (burning)-ominaisuudet. 

On hyvä muistaa, että auringon haitalliset vaikutukset iholle syntyvät myös pilvisellä säällä. Aurinkosuojatuotetta tulisikin käyttää koko vuoden ympäri, sillä se on tehokkain keino taistella ihon ennenaikaista ikääntymistä vastaan. Monessa kosteusvoiteessa tai päivävoiteessa on nykyään aurinkosuojakerroin mukana. On hyvä pitää mielessä, että aurinkosuoja vaikuttaa iholla enintään kaksi tuntia, jonka jälkeen sitä olisi hyvä lisätä. Esimerkiksi meikin päälle suihkutettavat kasvosuihkeet, joissa on aurinkosuojakerroin mukana, ovat oivallinen valinta. 

Aurinkolasit ja varjostava päähine (etenkin kesällä) ovat välttämättömiä varusteita sekä ihon että silmien hyvinvoinnille aurinkoisella säällä.

Tehokkaiden kosteuttavien ja suojaavien tuotteiden lisäämisen jälkeen on aika laittaa kasvoille tärkein ja paras tuote ulkoisia rasituksia vastaan: meikkituote. Meikkituotteeksi riittää vallan hyvin puuteri, meikkipuuteri, sävyttävä päivävoide tai kevyt meikkivoide (BB-voide, CC-voide). Meikkituote antaa parhaan suojan kasvojen iholle ulkoisia rasituksia vastaan, sillä se toimii ikäänkuin suojamuurina. Kaikki lika, pöly ja ilmansaasteet tarttuvat meikkiin ja jäävät siihen "kiinni", eivätkä ne pääse suoraan ihohuokosiin. Ihon oma pinta pysyy turvassa meikki- ja kosteustuotteiden alla. 

Eri vuodenaikoina hoitotuotteita voi käyttää varioiden: talvella on hyvä olla ravitsevat ja erittäin kosteuttavat tuotteet, kun taas kesällä tuotteet voivat olla kevyemmät ja hengittävämmät.

Helli itseäsi ja ihoasi jo tänään suojaamalla kasvojen iho huolellisesti ennen ulkoilua. Voimakkaat tuulet ja tuiverrukset eivät pääse vahingoittamaan hyvin valmisteltua ihoa ja ulkoilusta voi nauttia turvallisemmin.

-Netta Saarinen-