Miten vähäisillä tuotteilla pärjää kasvojen ihonhoidossa?

22.04.2021

On yleinen harhaanjohtava ajatus, että kasvojen ihonhoidossa tarvittaisiin kymmeniä eri purkkeja ja purnukoita ja lukuisien eri tuotemerkkien tarjontaa. Ihonhoidossa pärjää yllättävänkin vähillä tuotteilla, kunhan tietää mitä omalle iholle kannattaa käyttää. Tässä asiassa osaa ammattilainen auttaa parhaiten.

Aluksi on syytä tunnistaa ja tietää oma ihotyyppi, jotta osaa tarjota iholleen oikeita ja sopivia tuotteita. Tällä tavoin vältytään ihon turhalta rasittamiselta ja sopimattomien tuotteiden hankinnalta ja käyttämiseltä. Turhan moni luokittelee ihonsa rasvoittuvaksi, sillä on ihan normaalia, että päivän mittaan lähes jokaisen iho hieman rasvoittuu. Helposti tulee ostettua talia poistavia ja ihon mattapintaiseksi tekeviä tuotteita, vaikka todellisuudessa iholla saattaa olla todella kova tarve tehokkaampaan kosteuttamiseen. Seuraavaksi esitellään eri ihotyypit, joiden avulla saa tunnistettua oman ihonsa. 

Sopeutuvainen iho: normaali ja tasapainoinen

Tasapainoinen ja terve iho näyttää hyvältä, on sävyltään tasainen ja heleä, rakenteeltaan pehmeä sekä joustava. Nimensä mukaisesti iho sopeutuu muuttuviin olosuhteisiin, kuten eri elämäntilanteisiin, lämpötilojen ja säätilojen vaihteluihin eikä hermostu tuotteiden vaihtamisesta.

Sopeutuvaiselle iholle kehittyy harvoin näppylöitä muutosten seurauksena, sillä huokoset ovat hienorakenteiset.

Hormoneihin reagoiva iho: rasvainen ja sekaiho

Kehon hormonitoiminta näkyy herkästi tässä ihotyypissä. Iholla esiintyy näppylöitä, aknea, märkä- ja mustapäitä ja talineritys on lisääntynyt. Huokoset ovat laajentuneita joko koko kasvojen alueella tai T-alueella (leuka, posket, otsa). Iho voi olla rakenteeltaan ja sävyltään epätasainen.

Sekaihossa ihohuokoset tukkeutuvat helposti mutta samaan aikaan ihossa voi olla paikallisia, normaaleja ja kuivia kohtia.

Stressiherkkä iho: herkkä ja ärtyvä iho

Iho reagoi herkästi muuttuviin olosuhteisiin, kuten eri elämäntilanteisiin, lämpötilojen ja säätilojen vaihteluihin, kosmetiikkatuotteiden vaihtamiseen, stressiin, univajeeseen ja puutteelliseen ruokavalioon. Perimällä on myös suuri rooli.

Iholla saattaa esiintyä punoitusta, kutinaa ja kirvelyä sekä hilseilyä. Iholle voi muodostua couperosaa, ruusufinni, karheita ja kuivia alueita sekä atooppista ekseemaa (ihottumaa). Myös todettu atopia on tyypillistä stressiherkälle iholle. Iho voi olla eloton, harmaansävyinen, kuiva ja väsynyt. Huokoset ovat useimmiten hienorakenteiset.

Kuiva iho

Ihon pulmana on kosteuden tai talin puutos, joka aiheuttaa ihon ohuelle pinnalle kireyden tunnetta, herkkyyttä, hilseilyä ja jopa couperosaa. Epäpuhtauksia iholle ei juurikaan ilmesty ja huokoset ovat todella pienet, lähes huomaamattomat.

Iho reagoi herkästi vedelle, säätilojen ja lämpötilojen vaihteluille sekä ympäristön saasteille.

Ikäiho: ennenaikaisesti ikääntyvä ja kypsä iho

Ikääntyessä iho ohenee ja sen kosteustasapaino muuttuu. Syntyy juonteita, ryppyjä ja värimuutoksia (pigmenttimuutokset). Juonteet ja rypyt syntyvät monesti ihoon kohdistuneista stressijohdannaisista tulehdusreaktioista.

Aiheuttajia ovat mm. stressi, auringonpalvonta, lämpötilavaihtelut, alkoholi, tupakointi sekä meikkaaminen liian raskailla tuotteilla. Iho ei ikääntyessään uusiudu kovin nopeasti luonnostaan.

Ihon ikääntymiseen vaikuttavat elämäntavat, perimä ja ympäristö. Hormonitoiminnan muuttuessa iho rasittuu entisestään ja tuolloin tarvitaan Anti-age tuotteita. Lisäksi tarvitaan tuotteita, jotka elvyttävät ihoa ja kiihdyttävät ihon nuorentumista, kohottavien ja tasoittavien ainesosien ansiosta.


Yhteisenä sääntönä näille kaikille eri ihotyypeille voidaan todeta, että ne kaikki tarvitsevat hellää ja huolellista puhdistusta sekä tehokasta kosteutusta ja suojaa. Jos iho ei saa tarpeeksi kosteutta, se voi alkaa ärtymään ja muodostamaan puolustusreaktion, josta seurauksena voi olla lisää tukkeutuneita ihohuokosia ja epäpuhtauksia. Periaatteessa kasvojen ihonhoitotuotteiksi riittävät nämä:

1. Puhdistusöljy tai puhdistusmaito. Jos käyttää meikkiä päivittäin, kasvoille kannattaa tehdä kaksoispuhdistus, eli ensin öljyllä ja sitten esim. puhdistusmaidolla.

2. Kasvovesi ja nimenomaan alkoholiton kasvovesi. Tämä tuote viimeistelee ihon puhdistuksen, aloittaa kosteuttamaan ihoa ja valmistelee sen hoitotuotteita varten.

3. Seerumi, joka kosteuttaa ihoa hyvin. Esim. paljon hyaluronhappoa sisältävät seerumit ovat tehokkaita kosteuttajia.

4. Päivävoide ja yövoide ja näistä kahdesta etenkin yövoide. Yövoiteen on hyvä olla ravitseva ja kosteuttava ja päivävoiteessa olisi hyvä olla mukana aurinkosuojakerroin.

5. Aurinkosuojatuote, jossa on sekä UVA että UVB-suojat. Kasvoille sopiva suojakerroin on SPF 30-50. Monessa meikkituotteessa ja voiteessa nämä ovat jo mukana.

6. Silmänympärysvoide herkälle silmänympärysiholle. Tuotetta kannattaa käyttää aamuin, illoin.

7. Kosteuttava tai rauhoittava naamio, jota voi käyttää 2-3 kertaa viikossa.

8. Kuorintatuote, joko rakeellinen tai entsymaattinen, jota voi käyttää 1-3 kertaa kuukaudessa.

Eli minimissään kasvojen ihonhoidossa pärjää oikein hyvin kahdeksalla tuotteella! Se ei ole paljoa ja säännöllisellä ja rutiininomaisella ihonhoidolla tekee aina itselleen suuren palveluksen. 

Tärkeintä on tietää, mitä tuotteet sisältävät ja soveltuvatko ne juuri omalle iholle. Kosmetologi osaa auttaa parhaiten tässä asiassa, koska heillä on asiantuntemusta ihon toiminnoista ja tarpeista.

Ihonhoidossa kannattaa muistaa, että iholla menee useita viikkoja sen totutellessa uuteen tuotteeseen, joten ei kannata hermostua jos uuden tuotteen vaikutukset eivät näy heti. Iho rakastaa säännöllistä ja huolellista hoitoa. Kaikkein tärkeimpiä asioita kasvojen ihonhoidossa ovat puhdistus ja kosteutus. Kun ne hoitaa hyvin, iho jaksaa taas toimia tasapainoisesti. Eri vuodenajat on hyvä huomioida, etenkin talvisin iho kaipaa tavallista enemmän kosteutta ja ravintoa, jolloin esim. erilaiset kasvoöljyt ovat omiaan hoitamaan talven rasittamaa ihoa.

Tarvitset siis minimissään alle kymmenen tarkoin valikoitua tuotetta kasvojesi ihon säännölliseen ja onnistuneeseen hoitoon! Aika helppoa, vai mitä? 

Tässä vielä esittelyt muutamasta verkkokaupan ihanasta seerumista, jotka hoitavat ihoa pintaa syvemmältä:

Wellmaxx Hyaluron Intensiivisesti kosteuttava hoitotiiviste 50ml/55€

    Intensiivisesti kosteuttava ja nopeasti imeytyvä hoitotiiviste, joka toimii iholle janonsammuttajana. Ihanteellisen kosteutuksen ansiosta ihosta tulee joustavampi, kiinteämpi ja elinvoimaisempi. Iho saa runsasta kosteutusta ja pehmeyttä. Hoitotiiviste soveltuu kaikille ihotyypeille, erityisesti kuivalle ja rasittuneelle iholle. 

    https://www.lymisan.fi/p/wellmaxx-hyaluron-hoitotiiviste-50ml/


Wellmaxx Hyaluron Kiinteyttävä hoitoseerumi 50ml/55€

      Silkkinen anti-aging-seerumi vaikuttaa kahdella tavalla parantaakseen ihon rakennetta ja kohottaakseen ihoa. Erittäin tehokkaan hyaluronihapon lisäksi tehokas tripeptidi-tehoste aktivoi kollageenisynteesiä, joka voi parantaa kasvojen ihon joustavuutta. Jokainen tippa tätä seerumia auttaa saavuttamaan pehmeämmän ja elinvoimaisemman ihon. Hoitoseerumi soveltuu kaikille ihotyypeille.

      https://www.lymisan.fi/p/wellmaxx-hyaluron-kiinteyttava-hoitoseerumi-50ml/


Muista, että ihonhoito ei ole ydinfysiikkaa! 

Nautinnollisia ihonhoitohetkiä!

-Netta Saarinen-