Tekstin on laatinut SKY-Kosmetologi ja Kosmetiikkaneuvoja Netta Saarinen

Yleisimpiä iho-ongelmia

Iholla voi esiintyä elämän aikana ja eri vaiheissa joitain iho-ongelmia. Lähes kaikki ovat hoidettavissa, kunhan niihin saa ammattilaisen apua. Kosmetologia voi konsultoida ihoon ja sen hoitoon liittyvissä asioissa ja monesti kosmetologi osaa antaa hyviä ja toimivia neuvoja, jotka auttavat. Kosmetologi ei voi kuitenkaan tehdä diagnooseja ihosairauksista. Ihon ongelmien ja sairauksien diagnosoinnin hoitaa ihotautilääkäri. 

Akne

Akneksi kutsutaan tautia, joka on talirauhaskarvatuppiyksikön pitkäaikainen tulehdus. Aknea esiintyy yleensä kasvoissa, olkavarsissa, yläselässä sekä rinnan alueella. Aknen syntyyn vaikuttavat talinerityksen lisääntyminen, ihon tulehdusreaktio, muuttunut bakteerikanta talirauhasessa sekä karvatupen ja talirauhasen tiehyen tukkeutuminen. Myös muutokset hormonitasapainossa vaikuttavat aknen muodostumiseen iholla. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 276-278).  

Akneihon hoidossa oleellista on huolellinen ja säännöllinen puhdistus, kosteutus sekä talineritystä hillitsevien tuotteiden käyttö.

Atopia

Noin arviolta 20%:lla suomalaisista on atooppinen iho. Kuivuus ja kutina ovat tyypillisiä oireita atooppiselle iholle. 

Ihon läpi pääsee haihtumaan kosteutta normaalia enemmän, jolloin iho kuivuu. Atooppisen ihon läpäisyeste ei ole yhtä toimiva kuin normaalissa ihossa, jonka johdosta ihoa ärsyttävät aineet ja mikrobit pääsevät helpommin ihoon ja aiheuttavat mm. tulehtumista.  Läpäisyesteestä puuttuu keramideja, eli pitkäketjuisia rasvoja. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 282-283).

Atooppisiin sairauksiin kuuluvat atooppinen ihottuma, allergiset silmäoireet sekä allerginen nuha, erilaiset ruoka-aineallergiat ja astma.

Atooppisen ihon hoidossa tärkeää on sen huolellinen puhdistaminen ja kosteuttaminen sekä oikeiden tuotteiden käyttö.

Couperosa

Kasvojen couperosa tarkoittaa ihon voimakasta punoitusta kasvojen alueella. Punoitus johtuu katkenneista tai laajentuneista hiusverisuonista. Perinnöllisyys vaikuttaa voimakkaasti verisuonten seinämien heikkouteen. Mikäli couperoottista ihoa ei hoida huolellisesti, seurauksena voi olla ruusufinni, jossa iholle muodostuu punoituksen rinnalle märkiviä näppylöitä. Ruusufinni vaatii parantuakseen vahvan ja pitkän antibioottikuurin, josta seurauksena koko ihon kunto heikkenee ja kärsii. (Koponen, 2019, YA www-sivut)

Couperosa on todella yleinen suomalaisilla ja naisilla sitä esiintyy enemmän kuin miehillä. Couperosaa ei voida parantaa, mutta sen oireita voi helpottaa huolellisella ihon hoitamisella, käyttämällä herkän ihon tuotteita sekä nimenomaan couperoottiselle iholle tarkoitettuja tuotteita. Tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen auttaa myös couperosan hoidossa. Vältettäviä ruoka-aineita ovat mm. mausteiset ja tuliset ruoat, sitrushedelmät, tumma suklaa, kahvi, kuumat juomat ja alkoholi, etenkin punaviini. Voimakkaat kemikaalit ja voimakkaan tuoksuiset tuotteet sekä hydrokortisoni voivat pahentaa couperosaa. 

Ekseema

Ekseema on ihon pinnalla esiintyvää tulehduksellista ihottumaa. Sitä voi esiintyä atooppisella iholla, jolloin puhutaan atooppisesta ekseemasta. Tässä kyseisessä ekseemassa iho voi kuivua, kutista ja punoittaa voimakkaasti. Tarkkaa syytä atooppisen ekseeman synnylle ei tiedetä. On arveltu, että esim. kalaöljyjen määrän vähentyminen ravinnosta tai suoliston mikrobikannan muuttuminen voisivat olla aiheuttajina. 

Seborroinen ekseema on taliköhnäihottumaa, jossa iholle muodostuu punoittavia ja kutisevia läiskiä. Läiskät voivat hilseillä ja hilse voi olla kellertävää ja rasvaista, koska talineritys on lisääntynyt. Tarkkaa syytä seborroisen ekseeman synnylle ei tiedetä. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 282-284).

Hormonaaliset näppylät

Kasvojen iholla voi ajoittain esiintyä kivuliaita ja isoja, ihonalaisia näppylöitä. Näppylät voivat ilmaantua erityisesti leukarajaan, leukaan tai poskille. Nämä ovat hormonaalisia näppylöitä, jotka ilmaantuvat iholle johtuen hormonitasapainon tai ruokavalion muutoksista. Usein näppylät voivat ilmaantua kuukautiskierron mukaisesti. Näppylöistä voi olla vaikea saada eritettä ulos, sillä sitä ei välttämättä tule. Usein hormonaaliset näppylät häipyvät itsestään, kun kehon hormonitasot ovat jälleen tasapainossa. Näppylöitä voi yrittää kuivattaa paikallisesti käytettävällä teepuuöljyllä, joka samalla myös desinfioi ja rauhoittaa. 

Huuliherpes

Lähes jokaisella ihmisellä on Herpes simplex-1-virus elimistössään, joka aiheuttaa huuliherpestä, mutta kuitenkaan kaikille se ei puhkea. Huuliherpeksen puhkeamiseen voivat vaikuttaa auringon säteily, stressi tai tulehdukset. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 288). 

Jos huuliherpes puhkeaa, siihen on saatavilla tehokkaita lääkkeitä, lääkevoiteita sekä laastareita. Ihon ylimääräistä koskettelua tulee välttää ja käsiä täytyy puhdistaa usein. On yritettävä estää herpeksen leviäminen esim. silmään. Kasvot tulisi kuivata nenäliinaan ja esim. kosmetologilla käyntiä ei suositella huuliherpeksen aikana. 

Jalkasilsa

Sienet aiheuttavat ihotauteja, kuten jalkasilsaa. Jalkasilsaa esiintyy yleensä varpaiden väleissä, mutta on mahdollista, että se leviää myös jalkapohjiin ja jalkaterän päälle. Jalkasilsassa iholla saattaa esiintyä kuivuutta, paksuuntumista, tulehdusta ja rakkuloita. Jalkasilsa tarttuu helposti. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 291). 

Mikäli epäilee sieni-infektiota, kannattaa lääkärin kautta viedä näyte laboratorioon. Noin kuukauden kuluttua saa varmistuksen siitä, onko sieni-infektiota vai ei ja sitten sitä voi alkaa hoitamaan. Sieni-infektioon tarkoitetut itsehoitolääkkeet ovat voimakkaita ja niitä ei saisi käyttää ilman kunnollista taudin toteamista.

Keratosis pilaris

Ihon karheus, jota voi esiintyä reisissä ja käsivarsissa kutsutaan keratosis pilaris-nimellä. Iholla voi esiintyä rusehtavia, punertavia tai ihon värisiä näppylöitä ja se voi tuntua karhealta. Etenkin kuivaihoisilla ihmisillä voi esiintyä tätä ja talviaikaan se on yleisempää. Tarkkaa syytä tai aiheuttajaa keratosis pilarikselle ei tunneta, mutta on arvioitu, että se liittyy jumiin jäävästä keratiinista. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 284).

Kynsisilsa

Sienet aiheuttavat ihotauteja, kuten kynsisilsaa. Kynsisilsaa esiintyy yleensä varpaiden kynsissä, mutta sitä voi myös esiintyä sormien kynsissä. Kynsisilsasta kärsivä kynsi voi olla hauras ja paksu ja sen pinta voi olla epämuodostunut ja epätasainen. Kynnen väri voi muuttua kellertäväksi ja kynsi voi irrota helposti kynsipatjastaan. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 291).

Maksaläiskät

Maksaläiskien syntyyn vaikuttavat perimä, muutokset hormonitasapainossa sekä auringon UV-säteily. Naisilla esiintyy maksaläiskiä enemmän kuin miehillä. Usein maksaläiskiä voi ilmestyä runsaammin raskauden tai vaihdevuosien aikana sekä hormonaalisen ehkäisyn aikana. Monesti läiskät ilmestyvät kasvojen keskialueelle. Maskaläiskissä melanosyyttien, eli pigmenttisolujen määrä on normaali, mutta niiden erittämää melaniinia on tavallista enemmän. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 266-267).

Melanooma

Melanooma on pigmenttisolukasvain, joka voi olla hengenvaarallinen. Auringon UV-säteily on suurin syy melanooman kehittymiselle. Iho on voinut altistua melanoomalle, jos se on palanut useita kertoja lapsuudessa. Monesti melanooman oireet huomataan, jos oireeton luomi alkaa oireilla, muuttaa väriään, haavautua tai levitä. Luomen väri voi myös muuttua, se voi kutista, sen ympärille voi muodostua punertava rengas tai sen reuna alkaa poimuilla. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 296-297).

Tehokas auringolta suojautuminen on parhain keino melanooman ehkäisyssä.    

Miliumit

Miliumit ovat valkoisia, pieniä näppylöitä, joissa on keratiinia. Miliumeja esiintyy useimmiten kasvojen alueella silmänympärysiholla ja poskissa. Etenkin kuivaihoisilla ja atoopikoilla esiintyy miliumeja runsaasti. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 293). 

Miliumia ei voi poistaa itse, sillä siinä ei ole ulostuloaukkoa. Kosmetologi voi poistaa miliumeja. Tärkeää miliumien hoidossa on, että huolehtii hyvin ihon kosteuttamisesta ja käyttää silmänympärysalueelle ertiyisesti sille tarkoitettuja tuotteita. 

POD, eli perioraalidermatiitti

POD, eli perioraalidermatiitti tarkoittaa suunympärysalueen ihottumaa. Ihottuma on monesti näppylämäistä. Suun ympärillä saattaa esiintyä pieniä punaisia näppylöitä ja jopa märkäpäitä. Näppylöitä voi esiintyä lisäksi silmäluomien alueella, kulmakarvojen ympärillä, nenän ja suun välissä sekä nenän vieressä. Aiheuttajaa tälle ihottumatyypille ei tunneta. On arveltu, että se saattaisi johtua runsaasta kosmetiikan käytöstä, mutta tälle väitteelle ei ole olemassa tutkimustietoa. POD:ia epäiltäessä tulee aina mennä lääkäriin. Hyvin usein ihottuman hoitoon määrätään tetrasykliinikuuri. Itse ei saa missään nimessä yrittää hoitaa ihottumaa kortisonivoiteella, sillä se pahentaa ihon kuntoa ja ongelmat lisääntyvät. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 282.)

Mikäli kärsii POD:sta, huulen yläpuolen ihokarvojen poistossa kannattaa suosia helliä menetelmiä, kuten sheivausta. Sokerointi saattaa ärsyttää ihoa enemmän, koska se kuorii samalla ihon pintaa. Muutenkaan huulen yläpuolen ihoa ei saisi hangata tai kuoria voimakkaasti. 

Psoriaasi

Psoriaasi on elinikäinen ja perinnöllinen tauti. Pitkittynyt stressi tai hengitystieinfektio voivat laukaista taudin. Psoriaasi aiheuttaa muutoksia ihossa sekä epidermiksessä että dermiksessä. Ihosolujen jakautuminen on tavallista nopeampaa. Iholla näkyvät muutokset ovat usein punoittavia ja hilseileviä läiskiä. Tauti voi aiheuttaa myös kynsimuutoksia, kuten kynnen pehmenemistä, paksuuntumista tai kellertämistä ja kuoppaisuutta. Psoriaasia on monia eri tyyppejä. Täpläpsoriaasi on yleisin ja lievin. Läiskäpsoriaasi aiheuttaa ihomuutoksia hiuspohjan, polvien ja kyynärpäiden alueille. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 285).

Ruusu

Ruusu on ihon infektiotauti ja sen aiheuttaja on beetahemolyyttinen streptokokki. Ruusua esiintyy useimmiten alaraajoissa, mutta sitä voi esiintyä myös kasvoissa. Ruusu aiheuttaa turvotusta, kumottavaa punoitusta, kovaa kuumetta ja huonovointisuutta. Valitettavan usein ruusussa bakteeri on päässyt elimistöön haavasta tai hautuneesta varpaanvälin ihosta. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 287).

Ruusufinni

Ruusufinnin eli rosacean muodostumisen syytä ei tunneta, mutta tiedetään, että aurinko pahentaa oireita. Myös kortisoni, stressi, alkoholi, kahvi ja mausteiset ruoat pahentavat oireita. Ruusufinnissä kasvojen iholla esiintyy punoitusta ja teleangiektasiaa sekä näppylöitä. Ruusufinniä esiintyy yleisimmin leuassa, poskissa, nenässä ja otsalla. Oireina voivat olla myös kuumotus ja kutina sekä ihon lehahtelu. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 28-282).

Syylä

Käsissä ja jaloissa esiintyy eniten tavallista syylää, joka on HPV-2-viruksen aiheuttama. Syylät voivat levitä kantajan iholla ja ne tarttuvat helposti myös toiseen ihmiseen. Syylä pääsee tarttumaan helpommin ihoon, joka on vettynyt tai rikki. Syylät voivat kadota itsekseen kun kehon oma immuunipuolustusjärjestelmä aktivoituu, mutta syyliin on saatavilla runsaasti tehokkaita itsehoitotuotteita. Jalkapohjissa esiintyvät syylät ovat yleensä isompia kuin esim. käsissä esiintyvät syylät. Jalkapohjan syylät kasvavat sisäänpäin ja niiden juuri voi ulottua syvälle ihoon. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 288-289).

Teleangiektasia

Ihon pinnalla näkyviä laajentuneita verisuonia kutsutaan teleangiektasiaksi. Mikäli iho punoittaa todella voimakkaasti laajemmalla alueella, se on couperosaa. Teleangiektasian muodostumiseen vaikuttavat geenit, aurinko ja tupakointi sekä jotkut lääkkeet ja mekaaninen ihon vaurioituminen, paleltumat ja rajut lämpötilojen vaihtelut. (Halsas-Lehto, Härkönen & Raivio, 2015, 275-276).

Teleangiektasiaa voi esiintyä kasvojen alueella esim. nenänpielissä, leuassa tai poskissa. Huolellinen ihon kosteutus ja suojaaminen sekä tupakoinnin lopettaminen voivat auttaa sen hillitsemisessä.

Varsiluomet

Varsiluomet ovat iholla esiintyviä irtomaisen oloisia pieniä luomia. Luomet voivat olla väritykseltään vaaleita, punertavia tai rusehtavia. Varsiluomia esiintyy useimmiten kaulan alueella, kainaloissa, taipeissa tai vartalolla. Myös kasvoissa voi olla varsiluomia. Syytä varsiluomien muodostumiseen ei tarkalleen tiedetä, mutta on arvioitu, että perimä, toistuva mekaaninen hankaus tai hormonaaliset muutokset voivat olla aiheuttajina. Luomien poistot hoitaa lääkäri.   

Lähteet: Halsas-Lehto, A.-L., Härkönen, A. & Raivio, T. 2015. Ihonhoito kauneudenhoitoalalla. Helsinki: Sanoma Pro Oy.

Koponen, M. 2019. Itä-Suomen Yliopiston apteekin www-sivut.